Aiglon Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Wlasciwie sprowadza sie to do jednej rzeczy: Jezeli w Europie firmy sie o Ciebei nie biją, w USA tez nie będą
KaeR Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Tak na marginesie, jako anegdota: My, czyli absolwenci obcego pochodzenia, czesto dyskutowalismy czy mamy szanse zostac zatrudnieni przez NASA (NASA w VA jest silnie obecna). Oczywiscie znalismy wiele osob, ktorzy dla NASA pracowali nie posiadajac nawet wizy pracowniczej. Po tym http://www.bloomberg.com/news/2013-05-02/chinese-spy-suspect-pleads-guilty-to-violating-nasa-rules.html doszlismy do wniosku, ze te czasy sie skonczyly. On wlasnie pracowal tam jako kontraktor i wielu z nas znalo go osobiscie. :>
Aiglon Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 W sumie bardzo ciekawa dyskusja sie wywiazala. NASA podalam tylko jako przyklad - zaawansowanej inzynierskiej wiedzy i praktyki, do ktorej nie wystarczy skaonczyc politechniki niestety. Ale w sumie sie nie dziwie, ze wymagaja obywatelstwa. Twoj projekt moze byc niecalkiem tajny, ale ma sie tez stycznosci z ludzmi co pracuja przy tajniejszych Pewnie dlatego. Pamietacie moze gdzie jeszcze trzeba miec paszport zeby pracowac? Oporcz sluzb granicznych? Pytam z czystej ciekawosci
kzielu Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Wydaje mi sie, ze to zalezy od polityki firmy i od kierownictwa. Ostatnio duza firma produkujaca silniki do samolotow nie zatrudnila stazysty (nie wnikajac w szczegoly ktora), ktory najpierw robil staz w ich centrum badawczym a potem w samej fabryce tylko dlatego, ze byl LPR z Kanady. Natomiast NASA nie ma problemu nie tylko zatrudniac LPR, ale rowniez H1b i OPT. Oczywiscie wielu pracuje dla firm, ktore pracuja dla NASA. Moj znajomy Polak wlasnie przeszedl oficjalnie do NASA po otrzymaniu paszportu i robi dokladnie to co robil i gdzie robil. Tak wiec reguly nie ma. Musial to byc P&W, ewentualnie RR w Indy - bo ja pracuje akurat w tej trzeciej i ostatnio wlasnie LPR z Kanady byla ze mna na szkoleniu (zakladam ze to nie ta sama bo caly czas pracuje ;-) ). U nas H-1B i L1 sa traktowani jako foreign nationale i w dzialach inzynierskich praktycznie sie ich nie zatrudnia - bo jest masa rzeczy nie eksportowalnych, ewentualnie wymagajacych licencji... Pamietacie moze gdzie jeszcze trzeba miec paszport zeby pracowac? Oporcz sluzb granicznych? Pytam z czystej ciekawosci Wszedzie gdzie potrzebna jest security clearance - m.in. w mojej firmie w programach "classified" - ktorych troche jest.
KaeR Napisano 28 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Musial to byc P&W, ewentualnie RR w Indy - bo ja pracuje akurat w tej trzeciej i ostatnio wlasnie LPR z Kanady byla ze mna na szkoleniu (zakladam ze to nie ta sama bo caly czas pracuje ;-) ). U nas H-1B i L1 sa traktowani jako foreign nationale i w dzialach inzynierskich praktycznie sie ich nie zatrudnia - bo jest masa rzeczy nie eksportowalnych, ewentualnie wymagajacych licencji... RR. Maja dwa zaklady w VA. Nasz komenatrz byl, ze poprostu nikt sprawy nie pociagnal i latwiej go bylo spuscic na drzewo. Wlasnie sie od nas przeniosla osoba do tej trzeciej. Z uwagi na lokalizacje zakladam, ze dokladnie do Ciebie.
Cobra Napisano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Polecacie w Polsce jakieś politechniki/kierunki?
shmehr Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Chlopie czys ty na mozg upadl juz doszczetnie? Kto Ci ma jaki kierunek polecic? Ani nie znamy Twoich zainteresowan, ani mocnych stron, etc etc. No ale dobra, skoro chcesz. Polecam ci WAT - najlepiej kierunek na ktory przyjmuja jak najmniej osob, lub jak najmniej go konczy bo jest tak pieronsko trudny. Na 3 roku bedziesz mial oferte pracy. (oczywiscie nie z USA zebys sobie cudow nie wyobrazal od razu). PS. Moim skromnym zdaniem skoro wroze Ci kierunek studiow, to moge tez Ci wywrozyc z fusow. Moim zdaniem jesli nie potrafisz sobie sam wybrac studiow, to na 99,9999% nie nadajesz sie na wyjazd do usa. No sorry, ale taka prawda. Bo w zyciu nie jest wazne tylko wyksztalcenie, ale jeszcze umiejetnosc radzenia sobie. Z taka pasywna ambicja jaka prezentujesz to wiekszosc amerykanskich studentow polknie Cie w przedbiegach.
Joyanna Napisano 29 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Polecacie w Polsce jakieś politechniki/kierunki? Sam musisz obrac droge,ktora chcesz isc. My ci polecimy np.jakis kierunek kryminalny,Ty go skonczysz,a po 5 latach okaze sie,ze juz nie ma zapotrzebowania do takiej pracy. Idz tam gdzie Ci rozum podpowie,a jak ukonczysz to wtedy bedziesz myslal o pracy w USA.Moze zmienia sie przepisy dotyczace wiz pracowniczych czy innych mozliwosci zalegalizowania pobytu w USA.Wiele moze sie wydarzyc w tym czasie,w ktorym bedziesz studiowal.
Cobra Napisano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 Dajcie spokój, nie muszę od razu iść na pierwsze lepsze które mi podacie. Chciałem się tylko dowiedzieć z waszego doświadczenia na które opłaca się iść, co skończyliście i jak oceniacie poziom nauki na uczelniach. A co do WATu to zastanawiałem się kiedyś o tym. Mam jednak wątpliwości co do możliwości znalezienia pracy za granicą po takich studiach.
shmehr Napisano 30 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2014 A co do WATu to zastanawiałem się kiedyś o tym. Mam jednak wątpliwości co do możliwości znalezienia pracy za granicą po takich studiach. No wiesz.. jesli bedziesz wybitnym specjalista w kwestii np. tworzenia nowoczesnych bomb to mysle ze problemu miec nie bedziesz aby dostac wize pracownicza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.