Skocz do zawartości

Jeśli Do Ameryki Nie Po Studiach, To Z Dwojga Złego Lepiej Po Technikum Czy Liceum?

Izabella1408

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Domyślam się jaka będzie reakcja na moje pytanie ale zaryzykuję.

Zaczynając od początku. Od zawsze chciałam mieszkać w Ameryce, tego postanowienia trzymam się już 5 lat i nie wyobrażam sobie mojej przyszłości w Polsce.

Do Ameryki zamierzam wyjechać razem z moją przyjaciółką. Bardzo ważny jest dla mnie wyjazd w młodym wieku (mam tam coś ważnego do załatwienia acute.gif ). Właściwie już wszystko mam zaplanowane, w Ameryce mam znajomych, którzy mi pomagają i wszystko ogólnie mam już ustalone. Jest niestety tylko jeden dośc spory problem. Jak się domyśliliście po tytule nie zamierzam w Polsce zdawać studiów. Większośc z was już teraz doradziłaby mi nie pchać się do Ameryki ale ja po prostu muszę.

Więc moje pytanie brzmi: Jak już i tak zamierzam emigrowac to lepiej po liceum czy technikum turystycznym?

Liceum zajęłoby mi 3 lata a jak mówiłam, wazne jest dla mnie to, aby szybko się tam dostac, jednak nie miałabym wykrzstalcenia. Gdzie mogłabym pracowac po LO?

Technikum zajęłoby mi 4 lata ale mogłabym liczyć na jakąkolwiek pracę.

Doradzcie mi coś oprócz studiów w Polsce, błagam

• Odpowiedzi 23
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a idziesz na to hotelarstwo aby isc czy tez wiazesz z tym przyszlosc,lubisz ten zawod itd? bedziesz w tym np pracowac

bo to jest wazne i istotne

gratuluje takich znajomych ze za slowami beda tez czyny a nie same bla bla ;)

a ta praca byla by legalna czy tez nielegalna zaraz po LO?

co potrafisz juz teraz,umiesz?

Napisano

to idz ta droga :)

zdobedziesz wiedze,jakies moze pod drodze doswiadczenia a to czasami jest cenne ,,bo po samym LO za duzo nie zdzialas majac same dobre checi :)

Napisano

Nie ma co się bać, trzeba pytać, w końcu po to jest forum. Sporo jest tutaj imigrantów bez wykształcenia, pracują bardzo ciężko fizycznie. Możesz pracować w sklepie, przy sprzątaniu, na stacji benzynowej - taka jest prawda. Niemniej jednak bycie tu nielegalnie i bez szkoły wiąże się z ciężką pracą i ogromnym stresem. Nikt Ci tu nie doradzi takiego rozwiązania, lepiej poczekać, skończyć szkołę i szukać jak tylko się da legalnych sposobów na pobyt.

Napisano

Jeśli tylko masz szanse na legalny pobyt i legalną pracę (nie napisałaś skąd taka szansa i z tego, co piszesz nie będzie to wiza pracownicza), to jedź.

Legalna emigracja jest jak najbardziej ok.

Napisano

Jak tak przeglądam ten wpis, to mam wrażenie, że technikum lepsze. Jednak zależy mi na tym by szybko wyjechać, dla mnie 3 lata a 4 to duża różnica ;/ Bez wahania wybrałabym liceum tylko boję się, że zostane bez pracy i bede musiala wracac do Polski, zajeloby mi to wtedy więcej czasu niż to technikum :unsure: Do wrzesnia został tydzień i kilka dni a ja jeszcze nie wiem co mam robić O.o

A co do mojej legalnej emigracji i pracy to jest program, który umożliwia pracę przez pół roku w Ameryce. Można go przedłużyć i znowu wziąć udział co łącznie daje 1.5 roku.

Napisano

Hmmm... Nie słyszałam o takim programie...

Mówisz o W&T? Czy o czymś innym?

Choć W&T nie jest na pół roku. I nie można go przedłużać. No i Ty się nie kwalifikujesz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...