Skocz do zawartości

Petycja I-130 I Staranie Się O Wizę Turystyczną, Czy To Możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Rozwijając po krótce temat:
Mój mąż jest obywatelem USA, pod koniec kwietnia złożyliśmy formę I-130. Sprawa jest cały czas w toku, a chcielibyśmy z mężem te święta spędzić w Stanach z jego rodziną. Czy mogę złożyć podanie o wizę turystyczną nie psując sobie trwającej już sprawy? I jeśli tak to czy są w ogóle jakieś szanse na to że ją otrzymam?

I mam jeszcze drugie pytanie (bo gdziekolwiek się dodzwonić i czegoś się dowiedzieć graniczy tu z cudem).
Na początku maja dostaliśmy "request of evidence" (dot. formy I-130) i due date wypadało 27 lipca. Czy czas rozpatrzenia sprawy liczy się właśnie od tego terminu czy odkąd dostali pierwsze dokumenty?

Z góry dziękuje za odpowiedź

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ale macie rację - chyba trzeba się przejść gdzieś wyżej niż do pani z okienka. Dodam, że trafiłam na kiepski okres pierwszego interview, bo wiem od prawnika, że pare małżeństw z tego miesiąca, także ponad rok czekało na dokumenty, nie wspominając o tym, że niektóre ze spraw wysłano do archiwum bez wyjaśnienia. Dla pocieszenia, nie jestem jedyną skazaną na drugie interview, ale jeśli wszystko idzie tak wolno, to pewnie pójdę jeszcze na trzecie.

• 1 rok później...
Napisano

Nikt ci dokladnie nie powie, rozpatrzenie tej petycja trwa okolo roku. Moze byc krocej, moze dluzej :P

Napisano

Witam Was.

W styczniu lub grudniu planuje ślub w pl z obywatelem USA. Czy ktos z Was wie po jakim czasie bede mogła wyjechać do USA na wizie I-130?

U nas zlożenie i-130 nastąpiło pod koniec stycznia, rozmowe w ambasadzie mam pod koniec pazdziernika - czyli 9 mcy. mogło być krócej, ale mogło być dłużej - tak jak Roelka napisała, wszystko zależy od pojedynczych przypadków i od tego, czy wszystkie wnioski przejdą bez problemów czy też będziesz miała wnioski cofnięte ze względu na braki czy zaakceptowane bez uwag.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...