Skocz do zawartości

Kilka Faktów Na Temat Credit Score Z Credit Karma I Innych Darmowych Źródeł

kzielu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Więc mam kilka ciekawych faktów na temat credit score z Karmy, który jest dobry i tani (darmowy) i teoretycznie pochodzi z TransUnion a po sprawdzeniu którego każdy świeży imigrant po niecałym roku sprawdza i wybucha radością widząc cyfrę 7 na początku...

Problem w tym jak wielokrotnie pisalem że jest lipny, z tym ze mam potwierdzenie.

Kupujemy dom, więc mortgage lender oczywiście przeswietla dokładnie historię finansowa i ściąga score że wszystkich 3 biur.

Credit Karma pokazuje mój i zony score w górnych 700, różniący się o 2 punkty. Moja historia ma 3 lata, kilka kart kredytowych z dość wysokimi limitami i kredyt na samochód. Żony ma lat kilkanaście, więcej kart, kredyt na samochód (+ kilka w przeszłości) i mortgage loan na obecny dom w którym mieszkamy.

Rzeczywisty FICO score ściągnięty przez kredytobiorce był dla żony 30 punktów wyższy (ponad 800) a mój 40 nizszy niż na Credit Karmie (wciąż ponad 700).

Bottom line - jeżeli jest się tu rok a Karma pokazuje score ponad 700, w rzeczywistości jest ponad 600 - na kartę kredytowa wystarczy, na poważniejszy kredyt z dobrym APR - nie.

Napisano

Wiesz, swiezo upieczeni imigranci umieja czytac, pelno jest informacji na ten temat w internecie, Ameryki nie odkryles ile bys tam nie mieszkal.

Sarkazm jak zwykle do bani.

Napisano

Ale Ty mnie lubisz... Nie ma sarkazmu (jak jest to raczej u Ciebie, jak zwykle do bani), nie było do Ciebie jakby co (bo ile pamiętam to pisalas ze twój score dopiero co się pojawił) a w internecie wcale tak dużo nie ma - wystarczy poczytać tu na forum. Sam zresztą kiedyś myślałem ze ten score z Karmy się do czegoś nadaje...

Napisano

miqhs, wrogosc zupelnie nie na miejscu...

Dodam, ze sami korzystamy z CreditKarma (ktore nota bene teraz ma raporty i punktacje z Transunion i Equifaxu) i CreditSesame (ktory bierze dane z Experiana), i akurat u nas jest szczesliwie na odwrot - wszystkie trzy serwisy zanizaja nasz score. Dla przykladu, pod koniec 2014 robilismy refi na samochod: CK/TU score mialem w okolicach 740 (ichni VantageScore 3.0), FICO w banku wyszlo nieco ponad 780 (co z reszta zgadza sie z TU FICO ktory dostaje co miesiac z Discover).

Podczas, gdy te punkty mozna traktowac z przymruzeniem oka, nie do przecenienia sa pelne raporty kredytowe, ktore mozna w ten sposob za darmo, co miesiac czytac.

Napisano

Dokładnie - raporty są bardzo użyteczne no i dostaje się maila a każdym nowym kredycie lub hard inquiry - to w zasadzie jedyny sposób na monitorowanie czy ktoś nie ukradl identity w kraju gdzie wiedza o tobie jest powszechna a SSN i resztę danych leży w Twoim gymie czy u każdego lekarza u którego się było.

Napisano

Co fajnego jest w stwierdzeniu "każdy świeży imigrant po niecałym roku sprawdza i wybucha radością widząc cyfrę 7 na początku". Bo ja wyczuwam jakby sarkazm.

Przestrzegam przed ubieganiem się o kartę w GAPie, oni są jacyś wyjątkowo wymagający a punkty w Karmie lecą w dół...

Napisano

Tylko stwierdzenie, nic więcej - ją zrobiłem to samo, na ziemie sprowadziła mnie Toyota która kupowalismy 2 lata temu i stwierdzenie ze gdyby nie zona jako co-signer to bym ze swoim score 0% APR nie dostał.

Sarkazmu w tym trochę oczywiście jest, bo jak poczytasz tu czy na VJ co chwila są posty o wysokich score z Karmy po kilku miesiącach i za cholerę nie dają sobie wytłumaczyć że ten score jest lipny.

Napisano

Moim zdanie credit karma nie odzwieciedla faktycznego credit score. Mysle ze służy to do wciskania kart kredytowych coś jak credit.com

Lipa.

No to byl generalnie moj wniosek z tej calej historii - natomiast jak pisze jkb - udostepnia w zasadzie regularnie aktualizowany credit report w dowolnej chwili (a nie raz do roku jak na annualcreditreport.com) w zwiazku z czym pozwala na zorientowanie sie jak na nim pojawi cos co nie powinno sie tam znalezc.

Napisano

No dobra, ale jaki jest inny sposob? Bo tez ktos tu pisal, ze jak sie za czesto sprawdza historie kredytowa - nie wiem czy chodzilo o sprawdzanie przeze mnie czy przez firmy, of ktorych cos chce kupic - to tez zle wplywa na punkty? Ja dostalam na Karmie propozycje refinansowania auta, wiec pewnie jest to jakis sposob na zlapanie klienta. Tylko kwestia co, jezeli nie Karma? Inne serwisy tego typu maja zapewne podobne motywy, chyba, ze sa platne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...