kzielu Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 No dobra, ale jaki jest inny sposob? Bo tez ktos tu pisal, ze jak sie za czesto sprawdza historie kredytowa - nie wiem czy chodzilo o sprawdzanie przeze mnie czy przez firmy, of ktorych cos chce kupic - to tez zle wplywa na punkty? Ja dostalam na Karmie propozycje refinansowania auta, wiec pewnie jest to jakis sposob na zlapanie klienta. Tylko kwestia co, jezeli nie Karma? Inne serwisy tego typu maja zapewne podobne motywy, chyba, ze sa platne. Wiec mozna dostac platny credit score prosto od TransUnion / Equifax / Experian - pamietam ze jak sprawdzalem swoj credit report na annualcreditreport.com (raz do roku bezplatnie - przekierowuje po kolei do kazdego z tych biur) to Experian byl jedynym ktory moj report mi pokazal i na sam koniec bodajze na ~$7 moglem "kupic" od nich moj score (co zrobilem - z czystej ciekawosci). Innego dobrego sposobu ja osobiscie nie znam - powyzsza opisana historia przy ktorej dostalem score'y skutkowala "hard inquiry" ktory spowodowalo spadek score'u ktory pokazuje Karma o 1 punkt bodajze. Generalnie jezeli nie masz zbyt wielu hard inquiries to jakiejs tragedii nie ma (Karma zdaje sie pokazuje widelki powyzej ktorych zaczyna to miec znaczenie) - z tym ze jezeli aplikujesz o kredyt / karte to lepiej chyba trzymac te inquiry na takie wlasnie okazje. Przy kazdej aplikacji o kredyt / karte w ktorej sprawdza Twoj score, lender ma obowiazek udostepnic Tobie jaki score dostal sprawdzajac Cie - wiec go poznasz tak czy inaczej.
KaeR Napisano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 No dobra, ale jaki jest inny sposob? Bo tez ktos tu pisal, ze jak sie za czesto sprawdza historie kredytowa - nie wiem czy chodzilo o sprawdzanie przeze mnie czy przez firmy, of ktorych cos chce kupic - to tez zle wplywa na punkty? Ja dostalam na Karmie propozycje refinansowania auta, wiec pewnie jest to jakis sposob na zlapanie klienta. Tylko kwestia co, jezeli nie Karma? Inne serwisy tego typu maja zapewne podobne motywy, chyba, ze sa platne. Ale wlasne sprawdzenie chyba nie wplywa na historie?
jkb Napisano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 W duzym uproszczeniu: wlasne sprawdzanie to tzw. "soft pull" i nie wplywa na score w zaden sposob, niezaleznie od ilosci. Sprawdzanie przez firmy to tzw. "hard pull", i kazda instancja to potencjalny score hit. kzielu, z ciekawosci spytam, za te $7 z experiana to dostales score, ale nie FICO, racja?
kzielu Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 W duzym uproszczeniu: wlasne sprawdzanie to tzw. "soft pull" i nie wplywa na score w zaden sposob, niezaleznie od ilosci. Sprawdzanie przez firmy to tzw. "hard pull", i kazda instancja to potencjalny score hit. kzielu, z ciekawosci spytam, za te $7 z experiana to dostales score, ale nie FICO, racja? Nie pamietam, bo to bylo 3 lata temu mowiac szczerze i pewnie wtedy w ogole nie czailem roznicy pomiedzy roznymi score'ami. Teraz przy mortgage application dostalem 3 rozne score'y, jednym z nich byl FICO-cost tam (nie pamietam dokladnie nazwy a nie jestem w domu wiec nie moge sprawdzic) i wszystkie byly podobne i nizsze od wyniku z Karmy o 20-30 punktow.
jkb Napisano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 Ok, dzieki! Jak aplikujesz o Mortgage, to pewnie sciagaja FICO z wszystkich trzech instytucji i w zaleznosci od Banku, algorytm jest rozny (FICO'08, FICO'04, FICO'98) Dla zainteresowanych: http://www.doctorofcredit.com/types-fico-scores/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.