Skocz do zawartości

Loteria Dv- Jeśli Wygram To...

Morav

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przecież ta osoba nie użyje GC z puli dostępnych. Ta szansa przechodzi na następną osobę.

Wszystko co piszecie byłoby prawdą tylko i wyłącznie wtedy gdyby losowanych było równo 50 000 osób. Wtedy ktoś zajmie "miejsce", ale nie skorzysta i ta GC przepada. Tak nie jest bo losowanych jest dużo więcej osób, aby mieć pewność, że wszystkie karty zostaną wylosowane.

Przykład, który podałem wcześniej to prezentuje i napisanie "tak nie jest bo szanse maleją z tego czy owego powodu" nijak nie udowadnia, że moje rozumowanie jest błędne.

Dejmos! My nie mowimy o sytuacji po wylosowaniu tylko przed! Ilosc ludzi, ktorzy nie skorzystaja wplywa na Twoje szanse w pierwszym etapie.

• Odpowiedzi 39
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dejmos! My nie mowimy o sytuacji po wylosowaniu tylko przed! Ilosc ludzi, ktorzy nie skorzystaja wplywa na Twoje szanse w pierwszym etapie.

I wlasnie dlatego losowanych jest ponad dwukrotnie wiecej osob. Organizatorzy chca miec pewnosc, ze wszystkie GC zostana wykorzystane kazdego roku. Dlatego tez, czestszym zjawiskiem jest to, ze brakuje GC dla osob z bardzo wysokimi numerkami niz to, ze zostaja GC bez wlasciciela bo np zdecydowana wiekszosc wylosowanych sie o nie nie postarala.

Dlatego, kazdego roku szanse na wylosowanie GC wynosza ~100000/(laczna liczba zgloszen) co w praktyce oznacza mniej wiecej 50000/(liczba osob chcacych GC) poniewaz osoby, ktore oleja wygrana i tak nie zmniejszaja puli dostepnych GC.

Nie rozmawiamy tu o skrajnym przypadku gdy np 99% zgloszen jest od osob, ktore nie chca GC. Wtedy nawet jezeli liczba wylosowanych rowna byla 300% liczby dostepnych GC to i tak sa duze szanse na to, ze wiekszosc wylosowanych nie wykorzysta GC i reszta by przepadla.

Szkoda mojego i Waszego czasu, wiec moze lepiej zakonczyc te dyskusje bo i tak do niczego nie prowadzi.

Napisano

Ok, ja wyjaśnię o co chodzi.
Do wylosowania jest 50 000 zielonych kart.
Organizatorzy wiedzą, że znaczną większość stanowią kompletni kretyni, którzy nie wykorzystają swojej wygranej i wybierają (na zaś) 150 000 osób (czyli zakładają, że 33% zdaje sobie sprawę z przeznaczenia mózgu i z niego korzysta) z powiedzmy 1 000 000 ogólnej puli zgłoszeń. Jeżeli będę miał numer 150 001 to nie zostanę zaproszony na rozmowę (logiczne). Jeżeli, procentowy wzrost cymbałów będzie rósł szybciej od procentu osób zaproszonych na rozmowę, to zostanie wydanych nie 50 000 zielonych kart, tylko 45 000.
Czy coś tu jest nielogiczne?

Napisano

Szkoda mojego i Waszego czasu, wiec moze lepiej zakonczyc te dyskusje bo i tak do niczego nie prowadzi.

Masz racje, bo nijak nie mozemy Ci wytlumaczyc, ze zwiekszenie ilosci osob wylosowanych nie jest jedynym paramterem wplywajace na Towoje szanse. Zeby wydac Ci wize musisz sie zalapac w 150000 osob. Im wiecej ludzi zaglaszajacych sie tym Twoje szanse sa mniejsze. Proces jest dwustopniowy a Ty i my mowimy o pierwszym etapie od strony potencjalnego emigranta. Co mnie obchodzi, ze wydano 45000 kart jesli nie znalazlem sie w tych 100000 lub 150000?

Napisano

Ok, ja wyjaśnię o co chodzi.

Do wylosowania jest 50 000 zielonych kart.

Organizatorzy wiedzą, że znaczną większość stanowią kompletni kretyni, którzy nie wykorzystają swojej wygranej i wybierają (na zaś) 150 000 osób (czyli zakładają, że 33% zdaje sobie sprawę z przeznaczenia mózgu i z niego korzysta) z powiedzmy 1 000 000 ogólnej puli zgłoszeń. Jeżeli będę miał numer 150 001 to nie zostanę zaproszony na rozmowę (logiczne). Jeżeli, procentowy wzrost cymbałów będzie rósł szybciej od procentu osób zaproszonych na rozmowę, to zostanie wydanych nie 50 000 zielonych kart, tylko 45 000.

Czy coś tu jest nielogiczne?

Mało co jest tutaj logiczne.

Za bardzo tym wszystkim się podniecasz. Wyluzuj trochę, i łyknij coś na uspokojenie. :)

Napisano

Mało co jest tutaj logiczne.

Za bardzo tym wszystkim się podniecasz. Wyluzuj trochę, i łyknij coś na uspokojenie. :)

Zamiast łykać coś na uspokojenie, to wolę obejrzeć to :)

Napisano

Mogę zgodzić się z twierdzeniem, że branie udziału w jakiejkolwiek loterii z odgórnym zamiarem nie skorzystania z nagrody to czysta głupota.

Zgadzam się z tobą w tej kwestii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...