Skocz do zawartości

Dv-2016 - Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ev pamiętaj aby te dokumenty wsiąść na badania :)

Merucial spytaj sie w banku swoim czy takie coś jest możliwe i ile liczą za przewalutowanie jak placisz kartą. ;) bo musi to być w dolarach zaplata.

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ok dzięki, czyli zaznaczam mimo wszystko ze nie mam obowiązkowych szczepień?

A masz je? Nie masz ich... jeszcze... wniosek się wypełnia na dzień dzisiejszy a nie na to co będzie...

Napisano

Ok dzięki, czyli zaznaczam mimo wszystko ze nie mam obowiązkowych szczepień?

Zaznaczasz, że nie masz, a w wyjaśnieniu piszesz, że zrobisz wszystkie brakujące szczepienia w czasie badań wykonywanych przed rozmową :)

Napisano

Dziękuje za wyjaśnienie. Na potwierdzenie szczepień, które miałam wystarczy książeczka zdrowia z wpisami szczepień czy trzeba załatwiać w przychodni jakiś dodatkowy dokument?

Napisano

Dziękuje za wyjaśnienie. Na potwierdzenie szczepień, które miałam wystarczy książeczka zdrowia z wpisami szczepień czy trzeba załatwiać w przychodni jakiś dodatkowy dokument?

Jak masz książeczkę to w zupełności wystarczy, ja nawet książeczki nie miałam ;) Sprawdź sobie tylko czy masz wpisane wszystkie szczepienia. U nas była taka sytuacje, że dzieciaki nie miały wpisanej jednej szczepionki, a miały wszystkie szczepienia robione zgodnie z kalendarzem. Na szczęście pamiętałam mniej więcej kiedy były i Pani doktor w Krakowie nie robiła problemu, tylko wpisała te daty, a my uzupełniliśmy książeczki po powrocie, ale to już tylko tak dla siebie :)

Napisano

Zależy w jakim wieku jesteś... Jak masz 27-49 lat to i tak nie ma zbytniego sensu książeczki szczepień brać na badania do wizy (chyba, że jakieś szczepienia nie dawno miałaś - w ciągu ostatnich 10lat - TdAP jest ważne 10 lat właśnie). Jeśli jesteś w tym przedziale wiekowym to grypa (na ogół nie - bo teraz sezonu nie ma i większy nacisk dają żeby na grypę 50+ szczepić), TdAP jeśli nie ważne, MMR i ospa jeśli nie przechodziłaś.

http://www.cdc.gov/vaccines/schedules/downloads/adult/adult-schedule-easy-read.pdf

Napisano

Witam wypełniłem wniosek DS-260 który został przyjęty jako completed, ale mam wątpliwości bo jeszcze pytanie było o zdjęcia które wymagają oraz podpis elektroniczny którego arkusz tylko wydrukowałem z PDF. Mam jeszcze im coś podesłać np. właśnie te zdjęcia + mój podpis z tego pdf czy to przynoszę na rozmowę ? Oraz kiedy robić te badania i opłaty przed wezwaniem na miesiąc przed ? :)

Napisano

Zależy w jakim wieku jesteś... Jak masz 27-49 lat to i tak nie ma zbytniego sensu książeczki szczepień brać na badania do wizy (chyba, że jakieś szczepienia nie dawno miałaś - w ciągu ostatnich 10lat - TdAP jest ważne 10 lat właśnie). Jeśli jesteś w tym przedziale wiekowym to grypa (na ogół nie - bo teraz sezonu nie ma i większy nacisk dają żeby na grypę 50+ szczepić), TdAP jeśli nie ważne, MMR i ospa jeśli nie przechodziłaś.

http://www.cdc.gov/vaccines/schedules/downloads/adult/adult-schedule-easy-read.pdf

Napisano

Witam wypełniłem wniosek DS-260 który został przyjęty jako completed, ale mam wątpliwości bo jeszcze pytanie było o zdjęcia które wymagają oraz podpis elektroniczny którego arkusz tylko wydrukowałem z PDF. Mam jeszcze im coś podesłać np. właśnie te zdjęcia + mój podpis z tego pdf czy to przynoszę na rozmowę ? Oraz kiedy robić te badania i opłaty przed wezwaniem na miesiąc przed ? :)

Jak wszystko dobrze wypełniłeś to się stawiasz się teraz ze zdjęciami, badaniami, kwitem od kuriera oraz świadectwem maturalnym (oraz wszelkimi innymi dokumentami które mogą Ci pomóc) na rozmowie. Tego PDF'a nie musisz ze sobą zabierać.

Opłaty - za wizę płacisz podczas rozmowy w ambasadzie w USD lub PLN.

Badania - to one dyktują ważność ewentualnie przyznanej wizy (czyli do kiedy trzeba wjechać na teren USA), w przypadku jeśli rozmowa w ambasadzie wypadnie pozytywnie to wiza jest ważna przez 6 miesięcy licząc od dnia kiedy pierwsza część badań (rentgen lub test kiłowy) została zrobiona. Na ogół badania się robi nie wcześniej niż na 2 tygodnie przed rozmową, niektórzy robią badania dzień przed wizytą w ambasadzie. Na badania NIE umówisz się jeśli nie masz wyznaczonego terminu rozmowy.

Zdjęcia - pamiętaj, że mają być aktualne - czyli nie robisz ich teraz jeśli rozmowę masz za rok - w skrajnym przypadku w ambasadzie przy okienkach masz fotobudkę :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...