Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Dostałem ofertę pracy w USA i w związku z tym muszę dowiedzieć się paru rzeczy odnośnie wizy i formalności z nią związanymi.

Chciałem znaleźć informacje w internecie, ale niestety nie mam odpowiedzi na wszystkie pytania...Gdyby ktoś miał chwilę czasu i pomógł rozwiać wątpliwości było by super :)

Do rzeczy. Oferta na razie jest luźna, żadnych konkretów, ale zanim dojdzie do rozmowy chciałbym być przygotowany w sprawie wiz.

1.)Pierwsza sprawa czy wiza imigracyjna czy nieimigracyjna? Jestem osobą po szkole średniej z technicznym wykształceniem, rok doświadczenia w zawodzie.

Jest w ogóle szansa starać się w takiej sytuacji o wizę imigracyjną czy odpuścić sobie i skupić na nieimigracyjnej?

2.) Jeśli chodzi o wizę nieimigracyjną to o ile dobrze wszystko zrozumiałem to wygląda to tak ( poprawcie jeśli gdzieś się pomyliłem ):

- pracodawca powinien uzyskać z ministerstwa pracy specjalne zaświadczenie ( labor certification ), potwierdzające, że w USA brakuje pracowników do wykonywania tej pracy

- pracodawca musi złożyć formularz I-129 do USCIS ( czy to jest płatnę ? Jeśli tak to ile ? )

- jeśli formularz I-129 przejdzie pozytywnie to co wtedy ? Od razu mogę umawiać się na spotkanie odnośnie wizy ?

3.) Orientuję się ktoś może czy ciężko się dostać na rozmowę o wizę ( jaki mniej więcej czas oczekiwania )

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

Napisano

1) skupić się na nieimigracyjnej.

2) z drukiem I-129 idziesz do ambasady. Płacisz tylko za wizytę w ambasadzie.

3) czeka się krótko. W stosunku do całego procesu to wielkość pomijalna.

W jakiej kategorii wizowej się ubiegasz? Podejrzewam, że nie H1b.

Napisano

Właśnie zapomniałem dopisać. H-2B wydaję się chyba stosowna do mojej sytuacji z tego co się orientowałem :)

Wiem, że płacę tylko za wizę, ale czy pracodawca ponosi jakieś koszty przy składaniu tego formularza I-129?

Napisano

Właśnie zapomniałem dopisać. H-2B wydaję się chyba stosowna do mojej sytuacji z tego co się orientowałem :)

Wiem, że płacę tylko za wizę, ale czy pracodawca ponosi jakieś koszty przy składaniu tego formularza I-129?

Oczywiscie ze ponosi.

http://www.uscis.gov/i-129

Zwykle wiekszym problem niz samo filing fee jest kwota ktora sie placi prawnikowi za przygotowanie tej petycji....

Napisano

Czyli pracodawca musi wynająć prawnika, żeby złożyć petycje I-129?

A orientujecie się może jak długo się czeka na rozpatrzenie takiej petcyji ?

Dzieki za odpowiedzi :)

Napisano

Nie musi, ale zwykle sie tak robi bo szanse na powodzenie wzrastaja znaczaco chyba ze pracodawca wyjatkowo kumaty.

Pare miesiecy, mozna zaplacic za premium processing zdaje sie - ale nie jestem na czasie bo moja L-1 byla na blanket I-129S wiec w ogole nie byla rozpatrywana.

Napisano

No nie spodziewałem się, że aż tyle to wszystko trwa... :o

A to zaświadczenie ( labor certification ) jest chociaż darmowe i w miare szybko można to załatwić czy też chwilkę schodzi ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...