Ketler Napisano 19 Lipca 2015 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 Witam wszystkich serdecznie! Nie owijając specjalnie w bawełnę - czy świeżo upieczony magister, "niestety" jednak studiów humanistycznych (dokładnie stosunków międzynarodowych), ma jakiekolwiek szanse na emigrację do USA? Albo chociaż na spróbowanie życia w Ameryce? Oczywiście nie chodzi mi tutaj o wizy turystyczne, ani żadne loterie. Czytałem coś tam o kategorii EB2, jednak czy aby te moje stosunki międzynarodowe pasują do tej kategorii? Czy da się znaleźć z takim wykształceniem jakąś pracę u amerykańskiego pracodowcy? Czy jest jakaś inna szansa na jakąś inną wizę pracowniczą? Albo może w ogóle jakaś inna droga na inną wizę? Dodam, że rzecz jasna nigdy w Stanach nie byłem, ani nie mam tam żadnej rodziny. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
KaeR Napisano 19 Lipca 2015 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 Można zajrzeć do statystyk wiz pracowniczych jak wygląda Twoja specjalizacja. EB2? Zapomnij bez okresu na pracowniczej. Nie masz zadnego doswiadczenia pewnie, wiec nikt nie bedzie sciagal kota (magistra) w worku.
Ketler Napisano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 Można zajrzeć do statystyk wiz pracowniczych jak wygląda Twoja specjalizacja. EB2? Zapomnij bez okresu na pracowniczej. Nie masz zadnego doswiadczenia pewnie, wiec nikt nie bedzie sciagal kota (magistra) w worku. Tak się też obawiałem, że widoki nie będą specjalnie optymistyczne. Co zatem w mojej sytuacji mogę zrobić i na co jedynie liczyć? Tylko na loterię wizową, czy nie jest aż tak źle?
KaeR Napisano 19 Lipca 2015 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 Tak się też obawiałem, że widoki nie będą specjalnie optymistyczne. Co zatem w mojej sytuacji mogę zrobić i na co jedynie liczyć? Tylko na loterię wizową, czy nie jest aż tak źle? Jest tak zle i bedzie jeszcze gorzej. Z roku na rok spadaja szanse na otrzymanie wizy pracowniczej, poniewaz jest losowanie. Na wizach pracowniczych sciagni sa przewaznie inzynierowie i informatycy. Mozesz probowac jakis staz, zeby przekonac do siebie jakiegos pracodawce, ale zawsze zostale LC i losowanie wiz.
Ketler Napisano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 Jest tak zle i bedzie jeszcze gorzej. Z roku na rok spadaja szanse na otrzymanie wizy pracowniczej, poniewaz jest losowanie. Na wizach pracowniczych sciagni sa przewaznie inzynierowie i informatycy. Mozesz probowac jakis staz, zeby przekonac do siebie jakiegos pracodawce, ale zawsze zostale LC i losowanie wiz. LC w sensie Labor certification, tak? Co masz przez to na myśli? Co do tego stażu zaś, to gdzie i jak najlepiej go załatwić? No i jakie koszty byłyby z tym związane?
KaeR Napisano 19 Lipca 2015 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 LC w sensie Labor certification, tak? Co masz przez to na myśli? Tak. Uczelnie w USA produkuja takich humanistow na peczki. LC stara sie zapewnic im pierwszenstwo w stosunku do ludzi spoza USA. Co do tego stażu zaś, to gdzie i jak najlepiej go załatwić? No i jakie koszty byłyby z tym związane? Zalatwienie sobie czegos w USA wymaga wlozenia duzo pracy w poszukiwanie informacji. Zadawanie takich podstawowych pytan bez przeszukania sieci czy nawet tego forum nie wrozy tej inicjatywie za wiele dobrego...
sly6 Napisano 20 Lipca 2015 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2015 Kaer ma racje ze bez pracy z Twojej strony to mozesz nic nie otrzymac a do tego wpasc w sidla kogos kto sprzeda Ci kazda bajke a Ty ja kupisz ..stracisz kase,czas i nic z tego nie wyjdzie moze podam Ci strone od ktorej nalezy zaczac http://www.uscis.gov/ wujek google tez duzoo odpowiada
adam2008 Napisano 21 Lipca 2015 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2015 Mogles w tym roku jechac na program wymiany kulturowanej azeby zobaczyc kawalek innego swiata.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.