Skocz do zawartości

Czy Humanistyczny Magister Ma Szansę Na Emigrację Do Usa?

Ketler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie!

Nie owijając specjalnie w bawełnę - czy świeżo upieczony magister, "niestety" jednak studiów humanistycznych (dokładnie stosunków międzynarodowych), ma jakiekolwiek szanse na emigrację do USA? Albo chociaż na spróbowanie życia w Ameryce? Oczywiście nie chodzi mi tutaj o wizy turystyczne, ani żadne loterie. Czytałem coś tam o kategorii EB2, jednak czy aby te moje stosunki międzynarodowe pasują do tej kategorii? Czy da się znaleźć z takim wykształceniem jakąś pracę u amerykańskiego pracodowcy? Czy jest jakaś inna szansa na jakąś inną wizę pracowniczą? Albo może w ogóle jakaś inna droga na inną wizę? Dodam, że rzecz jasna nigdy w Stanach nie byłem, ani nie mam tam żadnej rodziny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Można zajrzeć do statystyk wiz pracowniczych jak wygląda Twoja specjalizacja. EB2? Zapomnij bez okresu na pracowniczej.

Nie masz zadnego doswiadczenia pewnie, wiec nikt nie bedzie sciagal kota (magistra) w worku.

Napisano

Można zajrzeć do statystyk wiz pracowniczych jak wygląda Twoja specjalizacja. EB2? Zapomnij bez okresu na pracowniczej.

Nie masz zadnego doswiadczenia pewnie, wiec nikt nie bedzie sciagal kota (magistra) w worku.

Tak się też obawiałem, że widoki nie będą specjalnie optymistyczne. Co zatem w mojej sytuacji mogę zrobić i na co jedynie liczyć? Tylko na loterię wizową, czy nie jest aż tak źle?

Napisano

Tak się też obawiałem, że widoki nie będą specjalnie optymistyczne. Co zatem w mojej sytuacji mogę zrobić i na co jedynie liczyć? Tylko na loterię wizową, czy nie jest aż tak źle?

Jest tak zle i bedzie jeszcze gorzej. Z roku na rok spadaja szanse na otrzymanie wizy pracowniczej, poniewaz jest losowanie. Na wizach pracowniczych sciagni sa przewaznie inzynierowie i informatycy.

Mozesz probowac jakis staz, zeby przekonac do siebie jakiegos pracodawce, ale zawsze zostale LC i losowanie wiz.

Napisano

Jest tak zle i bedzie jeszcze gorzej. Z roku na rok spadaja szanse na otrzymanie wizy pracowniczej, poniewaz jest losowanie. Na wizach pracowniczych sciagni sa przewaznie inzynierowie i informatycy.

Mozesz probowac jakis staz, zeby przekonac do siebie jakiegos pracodawce, ale zawsze zostale LC i losowanie wiz.

LC w sensie Labor certification, tak? Co masz przez to na myśli?

Co do tego stażu zaś, to gdzie i jak najlepiej go załatwić? No i jakie koszty byłyby z tym związane?

Napisano

LC w sensie Labor certification, tak? Co masz przez to na myśli?

Tak. Uczelnie w USA produkuja takich humanistow na peczki. LC stara sie zapewnic im pierwszenstwo w stosunku do ludzi spoza USA.

Co do tego stażu zaś, to gdzie i jak najlepiej go załatwić? No i jakie koszty byłyby z tym związane?

Zalatwienie sobie czegos w USA wymaga wlozenia duzo pracy w poszukiwanie informacji. Zadawanie takich podstawowych pytan bez przeszukania sieci czy nawet tego forum nie wrozy tej inicjatywie za wiele dobrego...

Napisano

Kaer ma racje ze bez pracy z Twojej strony to mozesz nic nie otrzymac a do tego wpasc w sidla kogos kto sprzeda Ci kazda bajke a Ty ja kupisz ..stracisz kase,czas i nic z tego nie wyjdzie

moze podam Ci strone od ktorej nalezy zaczac

http://www.uscis.gov/

wujek google tez duzoo odpowiada :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...