Skocz do zawartości

Wiza J1 Czy H1B

meeg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WItam,
Planuje wyjazd do stanów w najbliższe wakacaje głównie z zamiarem odbycia praktyk. Jestem studentką 2 roku studiów (informatyka) i mam pracodawce który mógłby mnie zasponsorować. Chciałabym się dowiedzieć o jaką wize powinnam się starać h1b czy j1 czy jeszcze jakąś inna ? Dodam, że planuje po wakacjach wrócic do kraju i skończyć studia, a potem myśleć o przylocie do USA na dłuższy okres ( głównie chodzi mi o uzyskanie GC ), a wiem, że po tych wizach można się starać o zieloną karte. I teraz mam kilka pytań w tym temacie:

1)
wiza h1b - z tego co sie dowiedziałam to trzeba mieć skończony przynajmniej licencjat i moje pytanie jest takie Czy będąc w trakcie studiowania moge wyjecha na tej wizie czy dopiero jak skończe ten licencjat ?

2)
wiza j1 - Czy w ogóle można się o nią strać samemu nie biorąc udziału w żadnym programie wymiany, ale mając pracodawce. I czy jest potem problem z uzyskaniem zielonej karty ?

3)
Co musi zrobić pracodawca żeby mógł zostać moim sponsorem ( jakie dokumenty wypelnić, opłaty itd ).

Ogólnie chciałabym się dowiedzieć najwiecej w tym temacie ponieważ czytałam dużo o tym jednak dalej do końca nie wiem na jakiej zasadzie to działa, a nie znam osób które mogły by powiedzieć cos wiecej na ten temat. Mam nadzieje, że w miare zrozumiale opisałam całą sytuacje i proszę bardzo o pomoc :)

Napisano

1) Nie H-1B. Wiza limitowana (szanse okolo 50%), aplikacje w kwietniu, poczatek pracy w pazdzierniku, wymagane wyksztalcenie (nie wiem jak zakwalifikuja polskiego licencjata z uwagi na to, ze studia trwaja za krotko), wymagane labor certification.

2) GC nie ma nic do zadnej wizy. Pracodawca moze i aplikowac o nia jak bedziesz w Polsce, zakladajac, ze bedziesz spelniac wymagania odnosnie wyksztalcenia i labor certification.

Napisano

Dziękuje za odpowiedz, w takim razie o wize J-1 mogę sie sama ubiegać nie biorąc udziału w żadnych programach (typu au pair w&t itd.) i jeśli tak to co musze zrobić lub mój pracodawca jakie papiery wypelnic, co oplacic itd. zeby mnie sciągnąć do USA ? Czy da sie to wszystko załątwić bez pośredników ? I czy są jeszcze jakieś wizy na których bym mogła wyjechać na okres 3-4 miesięcy do pracy lub na praktyki nie korzystając z pośrednictwa ?

Napisano

Dziękuje za odpowiedz, w takim razie o wize J-1 mogę sie sama ubiegać nie biorąc udziału w żadnych programach (typu au pair w&t itd.) i jeśli tak to co musze zrobić lub mój pracodawca jakie papiery wypelnic, co oplacic itd. zeby mnie sciągnąć do USA ? Czy da sie to wszystko załątwić bez pośredników ? I czy są jeszcze jakieś wizy na których bym mogła wyjechać na okres 3-4 miesięcy do pracy lub na praktyki nie korzystając z pośrednictwa ?

Temat wyjazdu na staz byl tu opisywany. Wystarczy uzyc opcji wyszukiwania.

Napisano

... w takim razie o wize J-1 mogę sie sama ubiegać nie biorąc udziału w żadnych programach (typu au pair w&t itd.)..

Nie.

I czy są jeszcze jakieś wizy na których bym mogła wyjechać na okres 3-4 miesięcy do pracy lub na praktyki nie korzystając z pośrednictwa ?

Nie.

Work& travel mimo że że najtaniej i najprościej załatwić do tego się nie nadaje. Pracodawca musi udowodnić że pozycja oferowana studentowi jest typowo sezonowa.

Jedyna możliwość to internship, a o ten już nie tak łatwo

I na koniec - nie ważne na jakiej wizie byś wyjechała, zielona karta to zupełnie inna bajka.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jedyna możliwość to internship, a o ten już nie tak łatwo

W jakim sensie nie jest łatwo? Ciężko jest dostać wizę? Zamierzam pojechać na roczny korzystając z jakiejś z firm pośredniczących.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...