Jump to content

georg700

Użytkownik
  • Content Count

    158
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

2

About georg700

  • Rank
    Aktywny użytkownik

Informacje o profilu

  • Lokalizacja
    CA

Recent Profile Visitors

2,859 profile views
  1. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Rozumiem, że nie ma w takim razie różnicy jaki kraj to będzie, czy przykładowa Tajlandia, która jest na liście, bądź Wietnam, którego nie ma - nigdy nie trzeba płacić podatku o ile się nie przekroczy tych $100k?
  2. Witajcie, ostatnio czytałem, że wielu amerykanów zrzeka się obywatelstwa aby uniknąć podwójnego opodatkowania, gdyż żyją i pracują za granicą. Czy jest ktoś zorientowany w temacie? o jakie kraje chodzi? Na stronie IRS ( https://www.irs.gov/businesses/international-businesses/united-states-income-tax-treaties-a-to-z ) znalazłem taką listę krajów mające porozumienie z USA i wygląda na to, że kraje takie jak Polska, UK, czy Tajlandia mają jakieś porozumienie podatkowe z USA - ale nic nie jest napisane krótko i rzeczowo, natomiast są linki do kilkudziesięciu stronicowych porozumień. Kiedyś moja koleżanka, amerykanka pracowała w Wietnamie jako nauczycielka angielskiego - czy, skoro Wietnamu nie ma na tej liście, oznacza to, że musiała płacić podatek także w USA? Czy są tu jacyś obywatele USA pracujący w innych krajach, którzy mogliby opisać jak to wygląda? Od razu uprzedzę, że wyszukiwarka nie znalazła podobnego tematu. Pozdrawiam serdecznie.
  3. Paypal ma ograniczenie około 1200 dolarów, można to zrobić dwukrotnie. Potem już komplikacje, chcą papiery typu kopia aktu urodzenia Waszego chrześniaka. Za to kurs był o wiele lepszy niż w Western Union.
  4. Nie Nie wiem już, który raz, co najmniej 7-8, zacząłem chyba w 2010, ale raz miałem przerwę, a raz zgubiłem swoje details.. Znając szczęście, wtedy gdy zgubiłem confirmation number zostałem wylosowany
  5. Nadal nie mogę sprawdzić statusu, tak chyba jeszcze nigdy nie miałem
  6. jak to sprawdziłaś ?:) Jest już dość późno ale na stronę wejść się nie da. Spokojnie poczekam do rana
  7. Dziękuję za fachowe szczegółowe wytłumaczenie. Pozdrówki.
  8. Dziękuje za wyjaśnienie, choć i tak nie do końca rozumiem, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli da się nawet półtora roku po wylosowaniu w maju 2019. Od czego zależy kiedy jest rozmowa? Czy wylosowany ma na to wpływ, czy to losowe?
  9. W sensie, że nie czeka? Czyli rok to maksymalna opcja od wylosowania zielonej karty? Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o kimś kto wyleciał we wrześniu następnego roku. Czyli rok i 4 miesiące od wylosowania.
  10. w takim razie pytanie z ciekawości - ile czasu od wylosowania w loterii ma się na rozmowę i badania? Maksymalnie, gdy chce się to opóźnić jak najdłużej? W Twoim wypadku był to mniej więcej równy rok od wyników, które są w maju. Da się to jeszcze opóźnić?
  11. Widzę, że bardzo zagmatwany temat i wiele niejasności wśród użytkowników, ale faktycznie, wygląda na to, że musiałaby wrócić do swojego kraju i jeszcze raz aplikować o wizę, co byłoby drogie, czasochłonne i skomplikowane, a być może nawet ryzykowne, gdyż mogłaby tej wizy nie dostać. O ile wiem nie zmieniła statusu, po prostu w jakiś sposób przedłużyła wizę ze sponsorem o kolejny rok. Spytam się o detale i napiszę tutaj. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
  12. Witajcie, mam w stanach koleżankę z ameryki południowej, która jest w USA na wizie j1 jako au pair. Jej wiza właśnie wygasa, ale wspólnie ze sponsorem legalnie przedłużyła ją o kolejny rok (nie wiem dokładnie jak to wygląda, natomiast nie ma nowej wizy w paszporcie). W związku z tym, gdyby opuściła USA np. na tydzień, prawdopodobnie nie zostanie wpuszczona z powrotem, gdyż jej wiza jest przeterminowana. Do jakiej instytucji musi się udać, aby jej wklejono nową wizę w paszporcie, jak to działa? Ja miałem podobnie w moim programie j1, gdzie legalnie mogłem zostać 1 miesiąc po zakończeniu wizy, natomiast po przekroczeniu granicy z Kanadą, prawdopodobnie bym nie został wpuszczony do USA na tej wizie, bo byłaby przeterminowana, jednak chodziło o tylko miesiąc, a w tym przypadku jest to aż rok czasu. Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
  13. Zdaje sobie sprawę Chyba trochę rozczarowanie mi się dało we znaki. Nielegalny pobyt jest prosty, zwłaszcza w Kalifornii, ale nie interesuje mnie to.
  14. 2 x Has not been selected. I w sumie tak już 6-7 raz. Myślałem, że może tym razem się uda skoro siędzę od ponad roku legalnie na wizie w Kalifornii, ale oni tu nie chcą takich jak ja. P.s. podobno ukraińcy mają większe szanse dostac się jako "refugees".
×
×
  • Create New...