Skubany Napisano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2015 A jezeli pare lat temu, bodajze 8/9 rodzice dostali jakies dokumenty ze moga przyjechac do usa legalnie i sie osiedlic z cala rodzina, nie wiem czy to byla zielona karta czy dopiero mozliwosc dostania jej, ale pamietam ze dostali je bo ciotka jest tu osiedlona i dziadkowie byli tu przez kilka lat.. Noo ale nie skorzystali wtedy z okazji i czy moze da sie cos w tym kierunku zrobic zeby dostac zielona karte ? orientuje sie ktos ?
KaeR Napisano 22 Września 2015 Zgłoś Napisano 22 Września 2015 A jezeli pare lat temu, bodajze 8/9 rodzice dostali jakies dokumenty ze moga przyjechac do usa legalnie i sie osiedlic z cala rodzina, nie wiem czy to byla zielona karta czy dopiero mozliwosc dostania jej, ale pamietam ze dostali je bo ciotka jest tu osiedlona i dziadkowie byli tu przez kilka lat.. Noo ale nie skorzystali wtedy z okazji i czy moze da sie cos w tym kierunku zrobic zeby dostac zielona karte ? orientuje sie ktos ? Procedura GC dla rodzin sluzy ich laczeniu. Jesli Twoi rodzice nie zyja w USA, to nie ma co laczyc.
karolamo Napisano 22 Września 2015 Zgłoś Napisano 22 Września 2015 Nie nie, ja nie mówię o pół milionie, które można zainwestować i wtedy się starać o zieloną kartę. To jest zupełnie co innego. Znam osoby (i nie są to bajki), które przedłużyły sobie wizę turystyczną na kolejne pół roku, a potem zdobyły wizę na 3 lata. Założyły firmę i z wielką pomocą prawników zgromadziły całą dokumentację. Wizy są przeróżne, ale niestety ich zdobycie nie jest takie proste. No i często jest kosztowne.
jannapa Napisano 22 Września 2015 Zgłoś Napisano 22 Września 2015 Nie nie, ja nie mówię o pół milionie, które można zainwestować i wtedy się starać o zieloną kartę. To jest zupełnie co innego. Znam osoby (i nie są to bajki), które przedłużyły sobie wizę turystyczną na kolejne pół roku, a potem zdobyły wizę na 3 lata. Założyły firmę i z wielką pomocą prawników zgromadziły całą dokumentację. Wizy są przeróżne, ale niestety ich zdobycie nie jest takie proste. No i często jest kosztowne. w teorii mozna sobie wize przedlzuc, ale musisz miec naprawde SOLIDNE powody ale zakladanie firmy chyba wymaga czegos wiecej, niz wiza turystyczna zdecydowanie wymaga czegos wiecej, niz wiza turystyczna a op raczej nie ma szans na to cos wiecej:/
karolamo Napisano 22 Września 2015 Zgłoś Napisano 22 Września 2015 Na wizie turystycznej nie można zakładać firmy, to oczywiste.
kzielu Napisano 22 Września 2015 Zgłoś Napisano 22 Września 2015 Nie nie, ja nie mówię o pół milionie, które można zainwestować i wtedy się starać o zieloną kartę. To jest zupełnie co innego. Znam osoby (i nie są to bajki), które przedłużyły sobie wizę turystyczną na kolejne pół roku, a potem zdobyły wizę na 3 lata. Założyły firmę i z wielką pomocą prawników zgromadziły całą dokumentację. Wizy są przeróżne, ale niestety ich zdobycie nie jest takie proste. No i często jest kosztowne. Karola - tak - ale po pierwsze prawnicy kosztuja i to duzo, po drugie nie mozna sobie po prostu otworzyc firmy, trzeba spelnic warunki dotyczace m.in. jej kapitalu itd. A E-2 zdaje sie nie daje prawa stalego pobytu.
karolamo Napisano 22 Września 2015 Zgłoś Napisano 22 Września 2015 Karola - tak - ale po pierwsze prawnicy kosztuja i to duzo, po drugie nie mozna sobie po prostu otworzyc firmy, trzeba spelnic warunki dotyczace m.in. jej kapitalu itd. A E-2 zdaje sie nie daje prawa stalego pobytu. kzielu, ok, o prawnikach już pisałam, że jest to kosztowne. Mi chodzi o to, że są różne możliwości. Wiadomo, że jeśli ktoś otworzy firmę i osiągnie sukces, zacznie zatrudniać ludzi itp. do potem łatwiej przedłużyć wizę na kolejne lata albo zdobyć zieloną kartę. Prawnicy pomagają w przygotowaniu dokumentacji, jest to porządny biznes plan, który pokazuje, że dana osoba jest cennym "nabytkiem" dla USA. Może to głupio brzmi, ale tak jest. Jak ktoś zdolny chce tutaj zostać i ma pieniądze na prawników, to może się udać. Bez pieniędzy, tak jak pisaliście, chyba jedyne co pozostaje to ślub... a jak nie to powrót do Polski.
KaeR Napisano 22 Września 2015 Zgłoś Napisano 22 Września 2015 karolamo, specjalne sciezki sa w przypadku roznych trybow GC. To ze ktos tak nagle z kanapy wstanie i ktoras z nich podazy jest tak prawdopodobne, ze wygram dzis na loterii. Wymagane sa albo pieniadze, osiagniecia w roznych dziedzinach, szczegolny status... Jak ktos pisze, ze wjechal na tursytycznej i teraz chcialby sobie w USA zamieszkac, uwierz mi, szanse, ze sie zalapie na ktoras sciezke sa mizerne. Rownie dobrze mozemy sobie darowac wspominanie o nich chyba, ze ktos sam spyta.
Skubany Napisano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Napisano 23 Września 2015 Nie ma mowy o firmie, nie mam nawet 5000 $ Procedura GC dla rodzin sluzy ich laczeniu. Jesli Twoi rodzice nie zyja w USA, to nie ma co laczyc. Nie wiem czy to taka procedura ale rodzice dostali te dokumenty kilka lat po tym jak dziadkowie oposcili USA, byla tam tylko ciotka i chodzi mi o to czy mozna jakos odswiezyc to...
kzielu Napisano 23 Września 2015 Zgłoś Napisano 23 Września 2015 Nie ma mowy o firmie, nie mam nawet 5000 $ Nie wiem czy to taka procedura ale rodzice dostali te dokumenty kilka lat po tym jak dziadkowie oposcili USA, byla tam tylko ciotka i chodzi mi o to czy mozna jakos odswiezyc to... Z tego co piszesz bez zadnych szczegolow to nie mozna.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.