janpalony Napisano 6 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Witam, Jestem chwilowo w USA i chciałbym wysłać do UK trzy butelki whisky. Jak zrobić to możliwie najtaniej? Jak wygląda sprawa z clem, VATem itp. ? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Jan
KaeR Napisano 6 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 To moze zaczac od tej strony: https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/overview
andyopole Napisano 6 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Zasadniczo ani poczta ani firmy kurierskie nie pozwalaja na wysylanie tzw. towarow "wrazliwych" czytaj: wysokoopodatkowanych (alkohol, tyton). Przy wysylce podpisujesz deklaracje ze nic z takich rzeczy nie wysylasz. Podpisac musisz a co wlozysz zalezy od Ciebie ale przewoznik jest zwolniony od odpowiedzialnosci za towar wyslany w niezgodzie z jego przepisami i Twoja deklaracja. Wszystko zalezy od Eli (eli dojdzie eli nie dojdzie) a jak nie dojdzie nie bedziesz nawet mial sie komu poskarzyc. Mozesz tez traffic na "czarna liste" I od tego czasu Twoje przesylki zawsze beda skrupulatnie sprawdzane. W dobie komputeryzacji wychwycenie takiej przesylki nie jest trudne. Mozna tez zabulic kare finansowa.
Frank1982 Napisano 3 Maja 2016 Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 Ja jak byłem w USA, również kupiłem alkohol ale przywiozłem go normalnie w torbie. Nie było żadnych problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.