Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

tej jesieni wybieram się do USA na wizie turystycznej. Chciałabym kupić od razu bilet w dwie strony, żeby uniknąć ewentualnego wypytywania na lotnisku czy innych problemów. Chciałabym też zostać w USA jak najdłużej: mam rodzinę w Chicago i Arizonie oraz chciałabym zorganizować sobie długą podróż. Czy jeżeli kupię bilet powrotny tak aby mój pobyt trwał do 6 miesięcy to urzędnik na lotnisku w USA widząc mój bilet powrotny bez problemu wbije mi pozwolenie pobytu na 6 miesięcy? Dodam że byłaby to moja pierwsza wizyta w USA, chwilowo nie pracuję więc chciałabym wykorzystać ten czas na podróż. Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Cześć,

tej jesieni wybieram się do USA na wizie turystycznej. Chciałabym kupić od razu bilet w dwie strony, żeby uniknąć ewentualnego wypytywania na lotnisku czy innych problemów. Chciałabym też zostać w USA jak najdłużej: mam rodzinę w Chicago i Arizonie oraz chciałabym zorganizować sobie długą podróż. Czy jeżeli kupię bilet powrotny tak aby mój pobyt trwał do 6 miesięcy to urzędnik na lotnisku w USA widząc mój bilet powrotny bez problemu wbije mi pozwolenie pobytu na 6 miesięcy? Dodam że byłaby to moja pierwsza wizyta w USA, chwilowo nie pracuję więc chciałabym wykorzystać ten czas na podróż. Dzięki za odpowiedzi.

Na ile zadeklarowalas pobyt podczas rozmowy w konsulacie?

Napisano

Pamiętam, że we wniosku o wizę wpisywałam ok. 1 miesiąc, ale było to już jakiś czas temu i wtedy też pracowałam więc nie spodziewałam się dostać dłuższego urlopu. Nie pamiętam czy na rozmowie konsul o to pytał, raczej interesowała go moja praca i cel wyjazdu.

Napisano

Pamiętam, że we wniosku o wizę wpisywałam ok. 1 miesiąc, ale było to już jakiś czas temu i wtedy też pracowałam więc nie spodziewałam się dostać dłuższego urlopu. Nie pamiętam czy na rozmowie konsul o to pytał, raczej interesowała go moja praca i cel wyjazdu.

Wbija Ci pewnie na 6 miesiecy, ale poniewaz podalas 1 miesiac zawsze na wjezdzie moze to wyjsc. Mozesz to wytlumaczyc, ale brak pracy jest tu problemem. Mozesz kupic bilet flex na miesiac i przebookowac na nowa date lub kupic bilet na 6 m-cy i liczyc na to, ze nie bedzie problemu.

Ja chyba bym wybral opcje numer 1, bo przynajmniej masz czyste sumienie na wjezdzie. Kupisz na 6 m-cy bez flex-a i bedziesz musiala kupic nowy bilet jak dostaniesz krotszy pobyt, a juz na wjezdzie jest rozbieznosc odnosnie tego co powiedzialas w konsulacie a biletem. Nie dostaniesz tu jednoznacznej odpowiedzi, bo tu byly juz rozne historie na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...