konrad_ Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 Witam, W przyszłym roku zamierzam emigrować do USA (loteria wizowa). Pytanie: Jak wygląda sprawa z odprowadzaniem podatku w USA z dodatkowego źródła dochodu? (zarabianie w internecie). Czy ktoś już działa w taki sposób i ma z tym do czynienia, czy pozostaje mi kontakt z doradcą podatkowym w USA? Wiem, że podatek odprowadza się do kwietnia i jeżeli pracuje się legalnie to podatek potrącany jest z czeka, natomiast jak to wyglądać będzie w moim przypadku? W Polsce na początku był problem, ale od tamtego roku podatkowego US się doszkolił w zakresie internetu i utworzyli specjalny paragraf, natomiast o USA nie mam pojęcia. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkb Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 33 minuty temu, konrad_ napisał: Witam, W przyszłym roku zamierzam emigrować do USA (loteria wizowa). Pytanie: Jak wygląda sprawa z odprowadzaniem podatku w USA z dodatkowego źródła dochodu? (zarabianie w internecie). Czy ktoś już działa w taki sposób i ma z tym do czynienia, czy pozostaje mi kontakt z doradcą podatkowym w USA? Wiem, że podatek odprowadza się do kwietnia i jeżeli pracuje się legalnie to podatek potrącany jest z czeka, natomiast jak to wyglądać będzie w moim przypadku? W Polsce na początku był problem, ale od tamtego roku podatkowego US się doszkolił w zakresie internetu i utworzyli specjalny paragraf, natomiast o USA nie mam pojęcia. Pozdrawiam. A coz to za specjalny paragraf, jezeli mozna spytac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_ Posted November 21, 2016 Author Report Share Posted November 21, 2016 45 minut temu, jkb napisał: A coz to za specjalny paragraf, jezeli mozna spytac? Może źle się wyraziłem, chodzi o to, że w roku podatkowym 2014 miałem duże problemy z udowodnieniem legalnosci zarobionych pieniędzy z dochodu "pozostałego" (możliwe, że nie było to tak popularne). A w ubiegłym roku podatkowym podając nazwę programów i sposobu zarabiania przeszło za pierwszym razem bez żadnych pytań i potwierdzeń (oprócz okazania wpisu do rejestru firmy). Ale nie o tym mowa, bo w Polsce nie mam z tym problemu. Zastanawia mnie kwestia USA jak tam jest z podatkami od dodatkowych źródeł i czy są jakies kategorie typu np. internet. Ewentualnie druga kwestia czy mogę odprowadzać dalej podatek w Polsce, mieszkając w USA? Musiałbym wtedy wypłacać pieniądze na konto Polskie i z niego dopiero na Amerykańskie? Dużo nauki przede mną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.