macios6 Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 A jeśli chodzi o rezerwacje w hotelach no dawałeś wszędzie im kartę debetowa? I No na tej karcie pobierali ci kaucje ( w dolarach) ? A potem ta kaucje od razu zwracali czy czekałeś kilka dni na zwrot kasy?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kontrol Napisano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 ja dopiero będę w USA. Rezerwację w połowie hoteli mam opłaconą z góry, a w reszcie będę płacił gotówką lub kartą debit. Jeśli będą chcieli pobrać kaucję to będę dawał kredytową.
macios6 Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 ja dopiero będę w USA. Rezerwację w połowie hoteli mam opłaconą z góry, a w reszcie będę płacił gotówką lub kartą debit. Jeśli będą chcieli pobrać kaucję to będę dawał kredytową. Wtedy z kredytowej będą potrójnie przeliczać na złotówki? Czy nic nie będzie przeliczane? Chodzi o kaucje .Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kontrol Napisano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 jeśli kaucje to nic, blokują kwotę i cała wraca na konto.
macios6 Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 jeśli kaucje to nic, blokują kwotę i cała wraca na konto. Co innego w sytuacji kiedy płacimy naliczają i przeliczają tak ? Z EUR-USD=PlWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kontrol Napisano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 to już byś musiał zapytać w swoim banku, ale zapewne tak. Ja pamiętam, że obliczałem to jeszcze zanim wprowadzili podpięcie rachunków walutowych do karty. I wychodziło mi to zawsze mało korzystnie.
mcpear Napisano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 Kaucja (blokada) na karcie kredytowej nie wpływa na stan pieniędy. Zapłata a potem zwrot może powodować podwójne przeliczenie waluty czyli w złotówkach wraca mniej (miałem kiedyś karte w citibank, gdzie nie występowało to i zwracali dokładnie co pobrali - ale w innym banku zdażały się mi takie nieszczęśliwe zwroty). Na karcie debetowej nie można założyć blokady - więc nie opłaca jej się dawać w hotelu na tzw. "incidentals" - kwota jest pobierana i zwracana później - więc lepiej jej używć tylko do finalnych transakcji. Strategia: "kaucje kredytową" wydaje mi się słuszna i opłacalna.
macios6 Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 Ok ostatnie pytanie; drinki jedzenie - używać karty debetowej tak?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Felek07 Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 Rozumiem, że płacąc kartą kredytową wygląda to tak, że np. przy wynajmie samochodu na karcie blokują kaucję, a za wynajem normalnie płace (np. gotówką) i potem kaucję odblokowują? Czy z kredytowej pobierają kaucję+opłatę za wynajem? Proszę o wyjaśnienie - jestem jeszcze laikiem w tych kwestiach.
mcpear Napisano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2017 21 hours ago, macios6 said: Ok ostatnie pytanie; drinki jedzenie - używać karty debetowej tak? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ja używam kredytowej - nie wiem czy do rachunku z debetowej można dopisać napiwek, który w wysokości 15% w zasadzie jest obowiązkowy w USA (wyższy wg twojego uznania)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.