AREX Napisano 30 Sierpnia 2017 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2017 Nie chciałbym być przewrażliwiony ale: - zwróćcie uwage na zapis z Alamo o uszkodzeniach przedniej szyby czy podwozia. (pokryjesz całkowity koszt naprawy) A teraz wyobraźmy sobie wypadek czy stłuczkę - przednia szyba na bank ma szansę być zbita... - poza tym - piszą tez o udziale własnym - zwróćcie na to uwagę ! - czytałem tez o tym (nie pamiętam gdzie w jakiejś relacji) że mimo iż miało być depozyt 0.00 $ i tak wypożyczalnia zablokowała środki... Nie zrozumcie mnie źle - po prostu wszystko jest bo statystycznie nie mamy wypadków i oddajemy samochód cały. Ale co będzie jeśli? USA to słaby kraj na taki eksperyment :-) Dlatego tak bardzo chciałbym mieć czarno na białym. I teraz co ważne: mniejszym problemem jest depozyt jako taki - tylko ten nieszczęsny udział własny, który jak coś się wydarzy z nas ściągną.. Na ogół w innych krajach można wykupić zniesienie udziału własnego (Na Malcie np. na 10 dni kosztowało mnie ok 250 zł - co za spokój ducha myślę, że było warto...)
Marcin Sternad Napisano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2018 Temat jest już bardzo stary, ale podobne pytania powtarzają się co jakiś czas na forum, a taka podpowiedź jeszcze nie padła, zatem: Wiele osób korzysta i poleca wykupienie ubezpieczenia wkładu własnego w innej firmie. Dwie najpopularniejsze to: https://www.icarhireinsurance.com/ https://www.worldwideinsure.com/car-hire-excess-insurance.php Polega to na tym, że jeżeli co się wydarzy i wypożyczalnia będzie chciała pokryć koszty naprawy z waszej karty, to w/w ubezpieczenie zwraca Wam wszelkie poniesione koszty (łącznie z kosztem przewalutowania, czyli jeżeli macie kartę w PLN a szkoda jest rozliczana w USD to dostajecie zwrot dokładnie tylu PLN ile Wam ściągnięto z karty). Ubezpieczenie można wykupić na określoną ilość dni albo na cały rok, przy czym cały rok kosztuje w moim przypadku około 75 Euro. Jest jeszcze sporo dodatkowych plusów i kilka minusów, ale to już każdy musi sobie sam przeanalizować. Moim zdaniem warto i ja, w czasie swojego wyjazdu mam zamiar z tego skorzystać. W przypadku posiadania takiego ubezpieczenia niektóre wypożyczalnie rezygnują z blokowania depozytu na karcie (ew. blokują tylko do wysokości wartości baku paliwa).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.