Asi Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Czesc . Chcialam sie zapytac jak placicie podatki kiedy macie zone w Polsce . Dla mnie to troche nie pojete . Zarabialam 800$ mniej wiecej w Czechach tam placilam Podatek . Rozliczylam sie w Czechach . W Polsce zlozylam zeznanie ze nie zarobilam nic w Polsce . Bo potrzebne to bylo do rozliczenia w czechach . W USA jestem od maja I teraz jak social security nr to mezowi za 2016 wyliczyli ze ma zaplacic 1300$ za to ze ja nie placilam podatku w USA . Nie bylam w USA przed majem 2017 nie mam obywatelstwa . Moj maz Amerykanin. Czy ja dobrze rozumiem ze powinien zaplacic podatek za zone ktora pracuje I mieszka w polsce I tam placi podatki? To wtedy wychodzi ze z moich powiedzmy 900$z podatkiem powinnam zaplacic w czechach iles tam nie wiem ile za miesiac 50$ I 100 w USA ? Placicie podatki za zony ktore zyja w Polsce?
kzielu Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 3 minuty temu, Asi napisał: Czesc . Chcialam sie zapytac jak placicie podatki kiedy macie zone w Polsce . Dla mnie to troche nie pojete . Zarabialam 800$ mniej wiecej w Czechach tam placilam Podatek . Rozliczylam sie w Czechach . W Polsce zlozylam zeznanie ze nie zarobilam nic w Polsce . Bo potrzebne to bylo do rozliczenia w czechach . W USA jestem od maja I teraz jak social security nr to mezowi za 2016 wyliczyli ze ma zaplacic 1300$ za to ze ja nie placilam podatku w USA . Nie bylam w USA przed majem 2017 nie mam obywatelstwa . Moj maz Amerykanin. Czy ja dobrze rozumiem ze powinien zaplacic podatek za zone ktora pracuje I mieszka w polsce I tam placi podatki? To wtedy wychodzi ze z moich powiedzmy 900$z podatkiem powinnam zaplacic w czechach iles tam nie wiem ile za miesiac 50$ I 100 w USA ? Placicie podatki za zony ktore zyja w Polsce? A żona jest rezydentem ? Bo to jest podstawowe pytanie. Obywatelstwo nie ma żadnego znaczenia.
Asi Napisano 3 Października 2017 Autor Zgłoś Napisano 3 Października 2017 W2015 w grudniu wzielismy slub I czekalam na wize do marca 2017 . Czyli w 2016 nie bylam Podatek jest za 2016
karusek Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 A ja mam nieco inne pytanie odnosnie podatkow w USA. Jesli bylem po za USA niemal przez caly rok podatkowy i nie osiagnalem tam zadnego dochodu, powinienem zlozyc zeznanie do IRS z zerowym dochodem tak jak to jest niestety w Polsce?
kzielu Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 15 minut temu, karusek napisał: A ja mam nieco inne pytanie odnosnie podatkow w USA. Jesli bylem po za USA niemal przez caly rok podatkowy i nie osiagnalem tam zadnego dochodu, powinienem zlozyc zeznanie do IRS z zerowym dochodem tak jak to jest niestety w Polsce? Rozliczasz się z dochodu osiągniętego gdziekolwiek na świecie, nie tylko w US - jeżeli taki miałeś. Jeżeli nie miałeś albo miałeś ale poniżej limitu, to nie musisz się rozliczać. Miejsce osiągnięcia nie ma znaczenia.
karusek Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Teraz, kzielu napisał: Rozliczasz się z dochodu osiągniętego gdziekolwiek na świecie, nie tylko w US - jeżeli taki miałeś. Jeżeli nie miałeś albo miałeś ale poniżej limitu, to nie musisz się rozliczać. Miejsce osiągnięcia nie ma znaczenia. @kzielu a jesli rozlicze sie w Polsce z dochodu osiagnietego w Polsce? Jak to sie ma do umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania Pomiedzy USA i Polska? Jest cos takiego chyba?
kzielu Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 44 minuty temu, Asi napisał: W2015 w grudniu wzielismy slub I czekalam na wize do marca 2017 . Czyli w 2016 nie bylam Podatek jest za 2016 A kto mu "wyliczył " ? Rozliczyć się moze jako married filing separately I żadnych Twoich dochodów nie będzie musiał pokazywać.
karusek Napisano 3 Października 2017 Zgłoś Napisano 3 Października 2017 @kzielu znalazlem cos takiego: "Kwota, od której amerykańscy podatnicy pracujący za granicą, są zwolnieni z płacenia podatków jest co roku waloryzowana wraz z inflacją. Za rok 2015 wynosi ona $100,800. Czyli krótko mówiąc, jeżeli obywatel amerykański pracował w Polsce w 2015 roku i zarobił mniej niż $100,800 może być zwolniony z obowiązku płacenia podatków dochodowych w USA. Nie dzieje się to jednak automatycznie. Zwolnienie z obowiązku płacenia podatku w USA nazywa się Foreign Earned Income Exclusion i zgłoszone musi być na formie 2555. Aby kwalifikować się do zwolnienia z opłaty podatków, należy spełniać następujące warunki: podatkowa rezydentura musi być w Polsce, co oznacza, że należy płacić podatki w Polsce; dochód musi pochodzić z pracy (czyli tzw. earned income); należy spełniać jeden z poniższych kryteriów: być obywatelem USA i nieprzerwanym rezydentem w Polsce przez cały rok podatkowy; być posiadaczem zielonej karty w USA i jednocześnie być obywatelem Polski, a także nieprzerwanym rezydentem w Polsce przez cały rok podatkowy; być obywatelem USA lub posiadaczem zielonej karty i być fizycznie obecnym w Polsce przez co najmniej 330 dni w ciągu 12 miesięcy." http://www.tygodnikplus.com/pl/n821/pobyt-w-polsce-a-zobowiazania-podatkowe-w-usa wklejam bo moze sie przydac dla innych zainteresowanych dziekuje za pomoc i naprowadzenie na temat
vlade Napisano 4 Października 2017 Zgłoś Napisano 4 Października 2017 @Asi - podalas troche za malo informacji, ale z tych strzepkow domyslam sie, ze maz zlozyl zeznanie jako rozliczenie wspolne malzonkow, ale nie mialas wtedy jeszcze numeru social security wiec z automatu zostalo to uznane za pomylke, urzad skarbowy przeliczyl jego rozliczenie podatkowe na indywidualne co spowodowalo obnizenie kwoty wolnej od podatku o 6300 dolarow i od tych 6300 dolarow musi zaplacic podatek (1300 to jakies 20% tego wiec by sie zgadzalo). To nie jest tak, ze on placi podatek za ciebie, tylko przez zlozenie wspolnego zeznania obnizyl sobie nalezny podatek, a IRS to zakwestionowal bo nie bylo twojego SSN podanego. Ja na waszym miejscu bym zlozyl korekte zeznania, wpisal tym razem ten numer social security ktory juz dostalas, wykazal dochod z Czech, wtedy pi razy drzwi musialby doplacic 20% z 900 czyli 180 dolarow.
kzielu Napisano 4 Października 2017 Zgłoś Napisano 4 Października 2017 4 minuty temu, karusek napisał: @kzielu znalazlem cos takiego: "Kwota, od której amerykańscy podatnicy pracujący za granicą, są zwolnieni z płacenia podatków jest co roku waloryzowana wraz z inflacją. Za rok 2015 wynosi ona $100,800. Czyli krótko mówiąc, jeżeli obywatel amerykański pracował w Polsce w 2015 roku i zarobił mniej niż $100,800 może być zwolniony z obowiązku płacenia podatków dochodowych w USA. Nie dzieje się to jednak automatycznie. Zwolnienie z obowiązku płacenia podatku w USA nazywa się Foreign Earned Income Exclusion i zgłoszone musi być na formie 2555. Aby kwalifikować się do zwolnienia z opłaty podatków, należy spełniać następujące warunki: podatkowa rezydentura musi być w Polsce, co oznacza, że należy płacić podatki w Polsce; dochód musi pochodzić z pracy (czyli tzw. earned income); należy spełniać jeden z poniższych kryteriów: być obywatelem USA i nieprzerwanym rezydentem w Polsce przez cały rok podatkowy; być posiadaczem zielonej karty w USA i jednocześnie być obywatelem Polski, a także nieprzerwanym rezydentem w Polsce przez cały rok podatkowy; być obywatelem USA lub posiadaczem zielonej karty i być fizycznie obecnym w Polsce przez co najmniej 330 dni w ciągu 12 miesięcy." http://www.tygodnikplus.com/pl/n821/pobyt-w-polsce-a-zobowiazania-podatkowe-w-usa wklejam bo moze sie przydac dla innych zainteresowanych dziekuje za pomoc i naprowadzenie na temat No spoko - ale pisalem o tym z piecset razy bo sam takie zeznanie skladalem w moim pierwszy roku rezydencji. Wielokrotnie pisalem ze z dochodu w PL trzeba sie _rozliczyc_ z IRS - co nie oznacza automatycznego placenia do IRS jakiegokolwiek podatku. Bottom line - jezeli jestes rezydentem to zeznanie zlozyc trzeba. Nie rozliczanie sie z IRS moze byc uznane na porzucenie rezydencji....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.