Skocz do zawartości

Polskie obywatelstwo, mieszkanie w Norwegii.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok :)

Czytalam forum (przyznam, pobieznie) i odnioslam odwrotnie wrazenie. wrecz pozadane jest aby miec umowe o prace, dom, zone, dzieci, psa i kota i to wszytko udokumentowane, zeby wykazac 'zwiazek z krajem' ... :)

dzieki za rady. Wezme dokumenty po norwesku, angielski znam.  Po prostu nie chce placic za wize, za dojazd do Oslo, prawdopodobny nocleg tam (najdrozsze miasto ever) i jeszcze przysiegle tlumaczenia. Znajde hotel w NYC i na tym bede bazowac, uloze jakis plan wycieczki i na tym bede bazowac.

Napisano

Pożądane jest aby mieć te umowy. Aczkolwiek w większości przypadków konsul bazuje na Twoim ustnym oświadczeniu. Tylko w jakiś pojedynczych przypadkach prosi o okazanie w formie papierowej. Głowa do góry. Będzie dobrze. Ja bym żadnych tłumaczeń (a tym bardziej przysięgłych) nie robił. Weź to co masz ale zapewne nic nie będziesz musiała pokazywać

Napisano

Dziekuje :)

niestety w tym roku raczej watpliwe, ze uda mi sie odwiedzic Stany (chyba ze w grudniu). Moj facet wykorzysta zwyczajnie nie bedzie mial juz wolnego, a weekend to chyba za malo na tak dluga wycieczke.

Ale postanowilismy, ze polecimy do NYC - jako punkt numer 1:D teraz tylko wize dostac! Chcialabym zlozyc wniosek jak najszybciej, ale to nie ma sensu poki co - ciezko byloby jechac teraz do Oslo itd. 

Czy powinnam zarezerwowac pokoj w hotelu przed rozmowa o wize (oczywiscie z opcja bezplatnego anulowania...) czy to nie ma sensu? 

Wiem, troche glupie pytania, ale sie troche 'nakrecilam' ta potencjalna wycieczka:lol:

Napisano
5 godzin temu, wodazcytryna napisał:

Czy powinnam zarezerwowac pokoj w hotelu przed rozmowa o wize (oczywiscie z opcja bezplatnego anulowania...) czy to nie ma sensu? 

Nie ma sensu. W konsulacie zresztą doradzają, by nie kupować żadnych biletów i nie robić rezerwacji w USA dopóki nie uzyska się wizy. Aczkolwiek, jeżeli planujecie zatrzymać się w konkretnym hotelu, to możecie wpisać jego nazwę i adres we wniosku. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...