maciekkalwa Napisano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2018 Dzień dobry, Przepraszam, jeżeli powielam temat, Moja sytuacja wygląda następująco. Moja narzeczona, za niedługo żona, jest posiadaczką zielonej karty (GC od rodziców, już obywateli USA), w październiku spodziewamy się dziecka. Obecnie jesteśmy w PL, jakie są szanse dla mnie na otzymanie zielonej karty i jak długo taki proces przebiega i jakie wnioski muszę wypełnić, aby otzrymać GC? Z góry dziękuję za pomoc,
Gość Napisano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2018 Po ślubie wypełniacie dokumenty i ty czekasz 2 lata na zielona kartę. W czasie tych dwóch lat nie możesz być nawet 1 dnia nielegalnie w US albo trafisz prawo do zielonej karty. Żona w tym czasie musi utrzymać domicle w US również. W sumie oczywiste bo inaczej utraci zielona kartę. Tu masz krok po kroku. I nie, nie da się tego przyspieszyć chyba żeby żona została obywatelka. Wtedy proces skraca się do roku. https://www.uscis.gov/family/family-us-citizens/bringing-spouses-live-united-states-permanent-residents
Gość Napisano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2018 https://visaguide.world/us-visa/immigrant/f2a/ Zanim zapytasz- proces trwa 2 lata bo jest ograniczona ilość wiz.
maciekkalwa Napisano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2018 Ok, dziękuję. Czy to że będziemy mieli dziecko nie ma znaczenia w tej sytuacji? Czy w jakimś stopniu nie wpływa na to, że GC może być przyznana szybciej? De facto jesteśmy skazani na rozłąkę, bo ja ze swoja wizą turystyczną moję przebywać na terytirium USA 6 miesięcy, a żona musi mieszkać w USA żeby nie stracić GC...
Gość Napisano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2018 Nie. Dziecko ani ciąża nie mają wpływu na szybkość przyznawania wiz.
MeganMarkle Napisano 28 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2018 Gdyby ciąża wpływała na przyspieszenie tego procesu to dopiero byłby baby boom wsród imigrantów! byłoby tyle ciąż że tak i byłaby kolejka na 2 lata....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.