Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przepraszam, jeżeli powielam temat, 

Moja sytuacja wygląda następująco. Moja narzeczona, za niedługo żona, jest posiadaczką zielonej karty (GC od rodziców, już obywateli USA), w październiku spodziewamy się dziecka. Obecnie jesteśmy w PL, jakie są szanse dla mnie na otzymanie zielonej karty i jak długo taki proces przebiega i jakie wnioski muszę wypełnić, aby otzrymać GC?

Z góry dziękuję za pomoc,

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gość

Po ślubie wypełniacie dokumenty i ty czekasz 2 lata na zielona kartę. W czasie tych dwóch lat nie możesz być nawet 1 dnia nielegalnie w US albo trafisz prawo do zielonej karty. 

Żona w tym czasie musi utrzymać domicle w US również. W sumie oczywiste bo inaczej utraci zielona kartę. 

 

Tu masz krok po kroku.   I nie, nie da się tego przyspieszyć chyba żeby żona została obywatelka. Wtedy proces skraca się do roku. 

 

https://www.uscis.gov/family/family-us-citizens/bringing-spouses-live-united-states-permanent-residents

Edytowane przez Gość

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ok, dziękuję. Czy to że będziemy mieli dziecko nie ma znaczenia w tej sytuacji? Czy w jakimś stopniu nie wpływa na to, że GC może być przyznana szybciej? De facto jesteśmy skazani na rozłąkę, bo ja ze swoja wizą turystyczną moję przebywać na terytirium USA 6 miesięcy, a żona musi mieszkać w USA żeby nie stracić GC...

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gdyby ciąża wpływała na przyspieszenie tego procesu to dopiero byłby baby boom wsród imigrantów! :D byłoby tyle ciąż że tak i byłaby kolejka na 2 lata....

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×