weronikaa104 Napisano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2018 Witam, Mam 20 lat skonczylam wlasnie szkole w Anglii Level 3 (art and design) jest to tak jakby liceum polskie. Zastanawiam sie teraz gdzie pojsc na studia, mysle o tym aby wyjechac do Ameryki i chcialbym zadac pare pytan. Czy ktos orientuje sie jak jest z przyjeciami do amerykanskich universytetow? Czy przyjmuja moze na podstawie ''Ucas tariff'' tak jak jest to w Anglii? Jak jest z kredytami, czy tak samo jak w Anglii mozna wziasc pozyczke, splacajac ja dopiero po studiach gdy zarabiam dana sume? Jednym z powodow dla ktorych bym chciala studiowac jest to ze nie moge zdecydowac sie do konca co chce studiowac (mysle o fotografii, grafice komputerowej, muzyce) a w Ameryce podobno nie ma problemu ze zmianami przedmiotow, a wrecz jest to dla nich normalne gdy student zmienia swoj przedmiot przynajmiej 3 razy, chociaz nie wiem do konca czy to prawda.
Gość Napisano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2018 Jeśli chodzi o studia to już przy staraniu się o wizę studencką musisz wykazać że masz pieniądze - tak średnio od 20,000$ do 50,000$. Jest to jeden z warunków przyznania wizy i dostania się do szkoły. Kredyty bodajze sa jedynie dostępne dla posiadaczy zielonych kart i obywateli US. Studiując nie możesz też podjąć żadnej pracy więc zarabianie odpada. Na forum jest już kilka podobnych tematów.
katlia Napisano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2018 Godzinę temu, weronikaa104 napisał: Czy ktos orientuje sie jak jest z przyjeciami do amerykanskich universytetow? Przyjmuja na podstawie stopni w liceum, testami SAT lub ACT, TOEFL, letters of recommendation i czasami portfolio. Godzinę temu, weronikaa104 napisał: Jak jest z kredytami, czy tak samo jak w Anglii mozna wziasc pozyczke, splacajac ja dopiero po studiach gdy zarabiam dana sume? Nie, jako europejka nie bedziesz miala dostepu do pozyczek w USA. Pozyczki tu zaczyna sie splacac po zakonczeniu studiow, i placi sie co bank kaze, a nie na podstawie twoich zarobkow. Godzinę temu, weronikaa104 napisał: w Ameryce podobno nie ma problemu ze zmianami przedmiotow, a wrecz jest to dla nich normalne gdy student zmienia swoj przedmiot przynajmiej 3 razy, chociaz nie wiem do konca czy to prawda. Tak, to prawda -- z tym ze im wiecej zmieniasz tym bardziej ryzykujesz ze nie skonczysz programu w przeciagu 4 lat. A placi sie slono za kazdy rok, wiec... Studia tu sa ciekawe, przyjemne -- i fantastycznie drogie dla studentow miedzynarodowych. $20,000 na rok MINIMUM, przewaznie znacznie wyzej, do $60,000 na rok. Sa "stypendia" ale szalenie konkurencyjne i nie pokrywaja nawet wiekszosci tych sum. Studia tu takze wymagaja 'general education requirements' - wiec nie studiujesz wylacznie w twojej dziedzinie, ale musisz takze odbebnic jakas matematyke, science, literature, historie itp. Przewaznie pierwszy rok to glownie wlasnie te gen ed klasy, plus moze kilka w twojej dziedzinie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.