pawel92 Napisano 5 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 Witam serdecznie forumowiczów Wczoraj kupiłem bilet do stanów i przede mną kolejny krok, czyli znalezienie spania w chciago Lece na 27.09-11.10 i szukam czegoś do spania. Z tego co patrzyłem to airbnb chyba taniej wychodzi niż hotele ale może źle patrze Ktoś ma może jakieś sprawdzone hotele? Nie zależy mi na luksusach bo tak na prawdę to będę tam tylko spał Ogólnie czy ktoś może nakreślić w których dzielnicach szukać, gdzie jest bezpiecznie? Słyszałem, że Wicker park jest spoko Ogólnie to z warunków to prywatny pokój, może być wspólna łazienka czy kuchnia ale pokój to mus No i względnie blisko lub z dobrym dojazdem do centrum / startu maratonu w chicago Z góry dziękuje za pomoc
Jackie Napisano 5 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 3 godziny temu, pawel92 napisał: Ktoś ma może jakieś sprawdzone hotele? Nie zależy mi na luksusach bo tak na prawdę to będę tam tylko spał Napisz ile możesz zapłacić za noc, bo inaczej to takie gdybanie co ci odpowiada a co nie 3 godziny temu, pawel92 napisał: Ogólnie czy ktoś może nakreślić w których dzielnicach szukać, gdzie jest bezpiecznie? Słyszałem, że Wicker park jest spoko Wicker Park jest ok. Generalnie wszystko na północ od West Town jest w miarę ok, choć pewne zasady bezpieczeństwa trzeba zawsze zachować. Dorzucę do tego jeszcze River North (b. blisko do centrum), West Loop (prawie zupełnie w centrum) oraz Near West Side. Dobry dojazd jest wszędzie. IMO jak nie będziesz jeździł za daleko to bardziej opłaca się Lyft/Uber lub nawet taksówki. Znajdź co ci odpowiada a ja ci powiem czy bezpiecznie i jak stamtąd dojechać gdzie chcesz. Szukaj miejsc gdzie są blisko restauracje i sklepy, będzie drożej ale nie będziesz tracił czasu i pieniędzy na szukaniu jedzenia.
pawel92 Napisano 6 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 No tak do 130-150usd za noc to maks cena Ok to się porozglądam i powrzucam coś
pawel92 Napisano 9 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 Dnia 6.07.2018 o 01:43, Jackie napisał: Znajdź co ci odpowiada a ja ci powiem czy bezpiecznie i jak stamtąd dojechać gdzie chcesz. Szukaj miejsc gdzie są blisko restauracje i sklepy, będzie drożej ale nie będziesz tracił czasu i pieniędzy na szukaniu jedzenia. Ogólnie co do jedzenia itp to i tak pewnie większość razy będę jadał w centrum chyba Ogólnie znalazłem coś takiego: Troszkę daleko od centrum ale tanio. 4000zł za 14dni. Widzę, że niedaleko jest metro do centrum z tego co widzę to 50min trzeba na dojazd przeznaczyć
Jackie Napisano 9 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2018 3 godziny temu, pawel92 napisał: Ogólnie co do jedzenia itp to i tak pewnie większość razy będę jadał w centrum chyba W centrum masz (z małymi wyjątkami) 2 opcje: niedrogie sieciówki i drogie restauracje. Downtown Chicago jest nastawione na turystów i miejscowych którzy muszą gdzieś zjeść lunch. Najlepsze i najfajniejsze jedzenie jest IMO z reguły poza samym downtown. Są wyjątki, jest np. zarąbista restauracja Russian Tea Room która wygląda jak żywcem wzięta z PRL-u i ma całkiem dobre jedzenie które jest misz-maszem kuchni polskiej i rosyjskiej/ukraińskiej. 3 godziny temu, pawel92 napisał: Ogólnie znalazłem coś takiego: Troszkę daleko od centrum ale tanio. 4000zł za 14dni. Widzę, że niedaleko jest metro do centrum z tego co widzę to 50min trzeba na dojazd przeznaczyć. Metra to jest średnio dobra opcja dla ciebie, jeździ co godzinę, wieczorem i w weekendy nawet co 2 godziny. Przesuń się ciut na wschód i szuka w okolicach Kimball i Ravenswood, tam masz kolejkę (Brown Line) która jeździ co kilka minut w godzinach szczytu, a poza szczytem co 10-15 minut. Jest tam też więcej knajp i ogólnie rzecz biorąc jest bardziej "hipstersko", spotkasz fajnych ludzi itp. https://www.airbnb.com/rooms/25624505?adults=0&children=0&infants=0&toddlers=0&check_in=2018-09-27&check_out=2018-10-10&s=rnrvSLC5 Możesz też poszukać czegoś w Albany Park w pobliżu stacji Brown Line, jest to jedna z najciekawszych i najbardziej zróżnicowanych etnicznie dzielnic Chicago. Pamiętaj że w Chicago jeśli coś jest tanie to coś albo śmierdzi (np. jest niebezpiecznie lub szkoły są do doopy) albo jest do doopy dojazd. Alternatywą może być pokój w okolicach w których ja mieszkam. W Oak Park raczej niczego tanio nie znajdziesz, ale już w pobliskim Forest Park są pokoje od 40 dolarów za noc. Forest Park ma idealne połączenie z Chicago (Blue Line) i będziesz w downtown w mniej niż pół godziny. Forest Park ma też b. fajne własne downtown pełne knajp i pubów. Podaje to raczej jako ciekawostkę w przypadku gdybyś chciał mocno zaoszczędzić bo jednak nie jest to Chicago i jest o wiele nudniej niż w samym Chicago. https://www.airbnb.com/rooms/10694557?adults=0&check_in=2018-09-27&check_out=2018-10-10&children=0&infants=0&location=Forest+Park%2C+IL%2C+United+States&toddlers=0
pawel92 Napisano 10 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 8 godzin temu, Jackie napisał: Metra to jest średnio dobra opcja dla ciebie, jeździ co godzinę, wieczorem i w weekendy nawet co 2 godziny. Przesuń się ciut na wschód i szuka w okolicach Kimball i Ravenswood, tam masz kolejkę (Brown Line) która jeździ co kilka minut w godzinach szczytu, a poza szczytem co 10-15 minut. Tzn źle popatrzyłem, stamtąd mam 20min spacerkiem do Brown line do centrum, to chyba kolejka? Dokładnie mieszkanie jest na: North Kruger Avenue 8 godzin temu, Jackie napisał: Pamiętaj że w Chicago jeśli coś jest tanie to coś albo śmierdzi (np. jest niebezpiecznie lub szkoły są do doopy) albo jest do doopy dojazd. Ogólnie właścicelka ma dobre opinie na airbnb z innego mieszkania a też ma względnie tanie. Teraz wystawiła to i jest nowe: https://www.airbnb.pl/rooms/25891309
Jackie Napisano 10 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 5 godzin temu, pawel92 napisał: Tzn źle popatrzyłem, stamtąd mam 20min spacerkiem do Brown line do centrum, to chyba kolejka? Dokładnie mieszkanie jest na: North Kruger Avenue Ogólnie właścicelka ma dobre opinie na airbnb z innego mieszkania a też ma względnie tanie. Teraz wystawiła to i jest nowe: https://www.airbnb.pl/rooms/25891309 Skoro ci pasuje to bierz To jest dość bezpieczna okolica. 20 min spacerkiem to dla mnie nie jest blisko, ale ja stara jestem i za wygodna się zrobiłam To mieszkanie które wkleiłeś jest spoko, ale nie ma pralki, więc upewnij się że jest gdzieś pralnia w pobliżu.
pawel92 Napisano 10 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 16 minut temu, Jackie napisał: Skoro ci pasuje to bierz To jest dość bezpieczna okolica. 20 min spacerkiem to dla mnie nie jest blisko, ale ja stara jestem i za wygodna się zrobiłam Codziennie tyle do metra chodzę w Warszawie więc easy Poza tym ja tu na maraton przyjeżdzam więc takie spacery to nic 26 minut temu, Jackie napisał: ale nie ma pralki, więc upewnij się że jest gdzieś pralnia w pobliżu. 800m do pralni więc spoko Raczej wezmę bo cena spoko a zaoszczędzone pieniądze na jedzenie moża wykorzystać Dzięki za pomoc
pawel92 Napisano 10 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 18 godzin temu, Jackie napisał: Są wyjątki, jest np. zarąbista restauracja Russian Tea Room która wygląda jak żywcem wzięta z PRL-u i ma całkiem dobre jedzenie które jest misz-maszem kuchni polskiej i rosyjskiej/ukraińskiej. Jak masz jeszcze jakieś knajpki godne polecenia to w wolnej chwili możesz coś naskrobać bo właśnie robie sobie listę co warto odwiedzić
pawel92 Napisano 10 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 I w sumie to mam bliżej jeszcze niebieską linię kolejki. Do stacji montrose mam 10min spacerkiem więc nieźle A tak poza tym to jak na google mapsach jest to metro pokazane? bo mi literki "M" pokazuje właśnie przy tych kolejkach przez co myślałem, że to metro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.