Skocz do zawartości

przedluzenie wizy jak sie nie ma paszportu???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy przedluza mi wize turystyczna jak nie mam paszportu?mam wize na rok ale skradziono mi paszport wiec nie moge tego udokumentowac!!!ale pewnie maja to gdzies zapisane???jakie dokumenty sie sklada przy przedluzaniu pobytu???

Napisano
jakie dokumenty sie sklada przy przedluzaniu pobytu???

PRZEDLUZENIE WIZY W USA:

Forma I-539 (mozna sciagnac bezplatnie z website USCIS) - prosze pamietac o czeku (badz money order) na wymagana kwote oraz o wszelkich dokumentach, mogacych uwiarygodnic staranie sie o pobyt (np. bilet zarezerwowany na czas pozniejszy, nowa forma I-134 - dowod, ze nie bedziemy pracowac w USA, bo ktos bedzie nas utrzymywal, konto w banku itp.) Odpowiedz na nasza petycje przyjdzie na druku I-797 (czesto druk ten zawiera prosbe o jeszcze dodatkowe dokumenty, ktore nalezy wyslac pod wskazany adres).

Kiedy nalezy starac sie o przedluzenie wizy?

Okolo 60 dni przed wygasnieciem I-94. W bardzo wyjatkowych przypadkach mozna sie starac nawet kiedy I-94 juz wygaslo - ale to sa przypadki typu wypadek samochodowy itp.

Nawet jesli minie data wbita na I-94, a USCIS nie podejmie jeszcze decyzji co do przedluzenia wizy badz oddalenia prosby o przedluzenie wizy, wtedy i tak dana osoba jest legalnie. Jesli dostanie dana osoba forme I-797 a na niej nowa date waznosci wizy - wiza zostala przedluzona, a nowa kartke I-94 nalezy wlozyc do paszportu, jesli ktos dostanie odmowe - ma zwykle oprocz odmowy takze jej uzasadnienie oraz nakaz opuszczenia USA w ciagu 30 dni. Jesli nie opusci USA w danym czasie - moze byc deportowany. I znowu - nie ma formalnej drogi aby odwolywac sie od decyzji urzedu imigracyjnego (poza Motion to Reopen - ale to dotyczy bardzo wyjatkowych przypadkow) - mozna co prawda zaskarzyc decyzje do district court, ale w praktyce nikt tego nie robi, bo jest to czasochlonne oraz bardzo drogie.

Zrodlo: http://www.prawoimigracyjneusa.com/wiza_tu...turystyczna.htm

Napisano

hm chyba Ci chodzi o przedluzenie wizy w Polsce .Nie ma takiego czegos jak przedluzenie wizy (jest przedluzenie pobytu ale to w USA),musisz wystapic o nowa wize .Pewnie ze maja Twoje dane ze dostalas wize wiec idz spokojnie :D

Napisano

Sly6 nie tak spokojnie:) Znam przypadek ze mial ktos na 10lat i juz 2 razy sie staral powtornie i nie chca dac, wiec nie wiem czy tak spokojnie:/ ale powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...