brylant Napisano 15 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 2005 jestem w stanach od trzech miesiecy moja wiza jeszcze nie wygasla ale chce ja przedluzyc w jaki najszybszy i najlepszy sposob moge to zrobic osoby ktore wiedza cos na ten temat prosze o wiadomosci na moj e-mail lub gg#9138884 z gory dziekuje na razie :ok: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karla Napisano 15 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 2005 a jaka wize posiadasz ??? jesli j-1 , to nie mozesz jej przedluzyc a jedynie zmienic wize na inny status np F-1 , ale nie wiem czy to juz nie za pozno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biedronka Napisano 16 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Musisz popytac, bo z tego co wiem to na zmiane statusu w college czeka sie do okolo pol roku, a w mniejszych szkolach (jakies kursy etc) ok miesiac dwa, takze good luck... P.S. Ja rowniez mam zamiar zmienic Pozdrawaiam z N.J. aGa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karina Napisano 17 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Września 2005 bo z tego co wiem to na zmiane statusu w college czeka sie do okolo pol roku, a w mniejszych szkolach (jakies kursy etc) ok miesiac dwa, Nie jest to absolutnie prawda - czas oczekiwania na zmiane statusu jest taki sam dla uczniow malych kursow jak i collegow. Liczy sie data wplyniecia wniosku. Tyle, ze tak college jak i uniwersytety zaczynaja nauke dwa razy do roku (czyli tak jak zaczynaja sie semestry), natomiast male szkolki nastawione na branie pieniedzy (bo taka jest prawda) wystawiaja dokumenty, ze niby u nich zaczynaja sie nowe kursy non stop. Wszedzie czas oczekiwania na zmiane statusu jest uzalezniony od tego ile wnioskow wplynelo do immigration w danym czasie. Roznica jest taka, ze uczniowie college (nawet zaczynajacy tam ESL) dostaja praktycznie w 99% wizy studenckie (a raczej nie wizy ale status studenta), maja opieke osoby odpowiedzialnej za kontakty z urzedem imigracyjnym itd., natomiast uczniowie malych szkolek juz na starcie spotykaja sie z roznymi przeszkodami (bardzo rzadko zdarzaja sie uczciwe male szkolki) i tak np. w wielu szkolach kaza najpierw chodzic do szkoly a potem wystawiaja dokumenty o zmiane statusu co jest absolutnie wbrew prawu (przoduje w tym zreszta jedna ze slynnych szkolek w NJ gdzie bardzo wiele osob nie dostaje wiz, natomiast pani sekretarka opowiada kazdemu jak to u nich 100% ludzi zawsze dostaje wizy - sa jednak szanse ze immigration juz wkrotce zajmie sie ta szkolka, bo lamia nagminnie prawo i zostana im cofniete uprawnienia do przyznawania I-20 ). Tak wiec czasem warto zaryzykowac i pojsc do szkoly gdzie ma sie REALNE szanse na otrzymanie zmiany statusu. Bo spotykam sie z wieloma ludzmi, ktorzy przychodza i mowia, ze immigration odmowilo im zmiany statusu i co teraz maja zrobic... Naprawde zastanowcie sie najpierw a potem dzialajcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biedronka Napisano 17 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Ok, to przepraszam za male zamieszanie, ale wiem to od osoby ktorej po 2 miesiacach od zlozenia papierow zmienili status i byla to wlasnie mniejsza szkolka. Karina widze ze jestes w tym obeznana, mam zapytania...czy jesli termin zlozenia dokumentow w college jest do listopada, to czy zdaze? Bo za tydzien ma mi przyjsc dyplom z Polski i musze to jeszcze wyslac zeby policzyli mi kredyty. Myslisz ze sie wyrobie do tego czasu ze wszystkim? I jeszcze jedno, skad mam wiedziec gdzie mam REALNE szanse na otrzymanie statusu? Moze slyszalas cos o Felician Colege albo o Raritan Valey Community Colege. Czy moge sie spodziewac jakics problemow. A moze moglabys mi polecic cos. Jesli mozesz odpisz na maila Pozdrawiam goraco i dzieki z gory za jakiekolwiek info Aga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.