Jump to content
Sign in to follow this  
katia25

Nieodebrana zielona karta

Recommended Posts

Czesc,

pisalam juz w innych watkach w mojej sprawie ale chce teraz zalozyc wlasny by bylo przejrzysciej i nie smiecic. 

1. W styczniu aktywowalam status dv2018 - przylecialam na tydzien z mezem i dzieckiem do USA. 

2. Podalismy adres gdzie ma byc wyslana GC i SSN. Adres znajomego. Nasze dane byly na skrzynce.

3. Po tygodniu wylecielismy. Po miesiącu przyszły SSN - dla calej trojki

4. Zielona karta przyszla po 2 miesiacach - tylko dla meza. Moja i syna nie dotarla. 

5. Zobaczylam, ze na kopercie jest zly adres - zamiast adresu np. 1234 street bylo 123 street. Jeden listonosz zorientowal sie pewnie ze ten drugi adres oddalony jest o kilka mil, zobaczyl nazwisko ze sie zgadza i wrzucil zielona karte meza do skrzynki. GC moja i syna wrocila do USCIS (pewnie to byl inny listonosz)

6. Opisalam sprawe przez USCIS. Po miesciacu dostalam odp, ze karty wysla do 4 miesiecy. Termin minal.

7. Kart nowych nie ma. Zmienilismy adres. Na stronei USCIS podalam zmiane adresu takze 

8. Korzystajac z check my status na stronie USCIS widze informacje, ze "karta zostala odeslana do uscis poniewaz nikt jej nie odebral i jesli nie dostane jej do 10 czerwca - karta ulegnie zniszczeniu " - taki komunikat u mnie i u syna takze. Ten komunikat jest jednak od samego poczatku.

karta podejrzewam zostala zniszczona przez uscis

Jestesmy juz w stanach - dwa tygodnie temu przylecielismy. GC ma tylko maz.

Pytanie:

Co zrobic, gdzie pisac, by dostac zielona karte dla mnie i syna? Pieczatke mam do 10 stycznia 2020 - co jak do tego czasu nie bede  miala GC? Mam wyjechac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadzwon do USCIS Contact Center. Zapytaj czy wyslali karty ponownie, zapytaj czy maja wlasciwy adres. W razie czego powiedza Ci jakie sa nastepne kroki. Dobrze, ze masz na pismie od nich ze karty "were issued but never received". To pozwoli Ci za darmo zlozyc I-90 w najgorszym razie.

Nie musisz wyjezdzac po 10 stycznia. To ze nie masz waznego dokumentu nie wplywa na Twoj status. Jezeli bedziesz musiala podrozowac po 10 stycznia, to mozna uzyskac nowa wlepke na rok bezposrednio do paszportu w Twoim lokalnym biurze USCIS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...