Yvonne1 Napisano 19 Września 2019 Zgłoś Napisano 19 Września 2019 Witajcie, Temat dla mnie świeży, więc mam cichą nadzieję, że ktoś odpisze. Syn, rok na wymianie w USA, otrzymał świadectwo ukończenia High School i Dyplom honorowy (nie zdawał matury). Czytam o nostryfikacji i już wiem, jak jest cała procedura (apostille, potwierdzenia notarialne itp.) Zaczęłam to wszystko załatwiać i wiem, że poniosę ogromne koszty. I teraz pytanie: czy wogóle warto? Czytam w rozporządzeniach, że Kurator może nie nostryfikować takiego dyplomu a poza tym syna czeka jeszcze rozmowa z Kuratorem z wiedzy ogólnej przed komisją (?) Czy ktoś może jest w temacie? Bardzo proszę o pomoc Iwona
katlia Napisano 19 Września 2019 Zgłoś Napisano 19 Września 2019 Pytanie sie nasuwa, po co to swiadecstwo ukonczenia high school? Jezeli chodzi o studia, to ja bym sie najpierw upewnila czy polskie uczelnie w ogole akceptuja ten dyplom jezeli byl tam tylko rok. W USA nie ma matury wiec fakt ze syn nic nie zdawal nie jest istotne. Istotne sa wymagania uczelni gdzie chcialby skladac papiery.
Martagabi Napisano 23 Września 2019 Zgłoś Napisano 23 Września 2019 W normalnych warunkach uczelnia w Polsce ma OBOWIĄZEK uznać dyplom HS - negzamin SAT nie jest do tego wymagany. Dyplom HS jest przeliczany na punkty jak matura podstawowa. SAT daje rozszerzenie. Natomiast APOSTILE jest wymagane. Najpierw notariusz z danego okręgu, który poświadcza zgodność dokumentu, potem Apostile określonego Stanu.
Martagabi Napisano 23 Września 2019 Zgłoś Napisano 23 Września 2019 Znajoma młodzież dostała się bez problemu na studia w Polsce po HS w Stanach. Jedna z SAT druga bez - tym niemniej zawsze było potrzebne Apostile
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.