alex12 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 Hej, mam dwa pytania: 1. Czy jak obecnie jestem w 2 klasie liceum czteroletniego (16lat) i mam zamiar wyjechać na roczną wymianę do USA we wrześniu, to czy jestem w stanie zakwalifikować się od razu do 12 klasy w high school, aby otrzymać HS Diploma (będe miał to zapewnione w ramach wymiany na wizie f-1)? 2. Czy po powrocie z wymiany do Polski będę musiał kontynuować naukę w szkole, czy będę mógł zrobić sobie gap year? I czy HS Diploma jest na równi z polską maturą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebol83 Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 Poszukaj na YT filmów : TRIP HUNTER - Piotr Niemczewski. Jemu się to udało - wyjechał na wymianę, miał szanse ( ale tylko dzięki jego nauczycielom w szkole w USA ) zdac HS Diploma. Nie kazda szkola na to pozwala. Jak zdasz HS Diploma, nie musisz zdawać Polskiej Matury ( jestem pewny tego tylko w 90% ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted December 11, 2020 Report Share Posted December 11, 2020 4 hours ago, alex12 said: czy jestem w stanie zakwalifikować się od razu do 12 klasy w high school, aby otrzymać HS Diploma (będe miał to zapewnione w ramach wymiany na wizie f-1)? Nic takiego nie jest zapewnione, a szczegolnie nie HS diploma "w ramach wymiany na wizie f-1"! To czy otrzymasz diploma -- nawet jezeli skonczysz 12a klase -- jest tylko i wylacznie kwestia przepisow w danej szkole/school district. A kazdy stan, district i szkola beda mialy wlasne wymagania. Wiec fakt ze komus sie udalo, nie znaczy ze tobie sie uda. Naprzyklad w high school moich dzieci uczniowie na wymanie nie mogli otrzymac high school diploma bo po jednym roku nie spelaniali wszystkich wymagan districtu i stanu. (Iles tam lat historii amerykanskiej, government, literatury, itp.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex12 Posted December 11, 2020 Author Report Share Posted December 11, 2020 2 godziny temu, katlia napisał: Nic takiego nie jest zapewnione, a szczegolnie nie HS diploma "w ramach wymiany na wizie f-1" Ze strony wymiany: "Zaletą program F-1 jest możliwość wyboru szkoły np. z gwarantowanym uzyskaniem High School Diploma (nie trzeba wówczas zdawać polskiej matury)". Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex12 Posted December 11, 2020 Author Report Share Posted December 11, 2020 6 godzin temu, Sebol83 napisał: Poszukaj na YT filmów : TRIP HUNTER - Piotr Niemczewski. Jemu się to udało - wyjechał na wymianę, miał szanse ( ale tylko dzięki jego nauczycielom w szkole w USA ) zdac HS Diploma. Nie kazda szkola na to pozwala. Jak zdasz HS Diploma, nie musisz zdawać Polskiej Matury ( jestem pewny tego tylko w 90% ) Dzięki wielkie, zaraz go obejrzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted December 12, 2020 Report Share Posted December 12, 2020 5 hours ago, alex12 said: Ze strony wymiany: "Zaletą program F-1 jest możliwość wyboru szkoły np. z gwarantowanym uzyskaniem High School Diploma (nie trzeba wówczas zdawać polskiej matury)". Zauwaz slowo "mozliwosc." To nie znaczy gwarancja. Sama bylam host matka. Dziecko bylo na wymianie w Argentynie. Wiem jak to dziala. Realie sa takie, ze zapisujesz sie na program, a program wpisuje ciebie na jakakolwiek publiczna high school do ktorej nalezy host family. Jezeli innych host family nie ma -- a to nie wcale nie jest latwo, co roku widze ogloszenia na host families, czasami doslownie kilka dni przed przyjazdem ucznia do USA-- to bardzo mozliwe ze znajdziesz sie w host rodzinie ktorej publiczna szkola NIE oferuje HS diploma. Tak jest gdzie ja mieszkam. Tak jest w Kaliforni polnocnej i poludniowej gdzie mieszka rodzina. Wiem, bo sprawdzalam. Wiec mozesz miec wybor - szkola/host rodzina na wybrzezu kalifornijskim lub w modnym Denver, Colorado - ale bez HS diploma. Albo na glebokim poludniu, na odludziu w Mississippi albo Arkansas (nuuuuuudy) ale z HS diploma. Realia sa, taki moze byc twoj "wybor." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.