Kikaaa Posted March 22, 2021 Report Share Posted March 22, 2021 Witam, Czy ktoś z Państwa powracał do USA na podstawie wizy SB1- powracającego stałego rezydenta i mógłby opisać procedurę wjazdu? Od kilku lat posiadam Zieloną Kartę, w związku ze sprawami rodzinnymi i covidem nie powróciłam do USA, przekraczając tym samym ważność białego paszportu. Obecnie uzyskałam wizę SB1 umożliwiającą powrót stałego rezydenta. W najbliższych dniach planuje wyjechać do USA i potrzebuje informacji jak przebiega procedura q USA tzn czy odblokuja mi Zieloną Kartę skoro jeszcze nie upłynął okres jej wymiany, czy też otrzymam nową? A jeśli otrzymam nową to czy mogę wyjechac do kraju nim ja dostanę czy muszę z wyjazdem czekać na jej odbiór? Analogicznie czy od nowa muszę załatwiać Social Security czy nie ? Bardzo proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelasia Posted March 22, 2021 Report Share Posted March 22, 2021 Ssn jest na cale zycie. To tak jak polski pesel, wiec jesli juz masz to nic z tym nie robisz, do momentu zmiany statusu z GC na obywatela. Wtedy nalezy informacje w urzedzie uaktualnic. Jesli chodzi o reszte to nie wiem, ale jesli planujesz od razu wyjechac po przylocie, to sie moga odczepic nastepnym razem i podwazac twoje intencje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.