Skocz do zawartości

DV 2022 - wątek dla osób które wygrały GC i mają pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Just now, Amigo said:

Ja mam nr. 11xxx DS- 260 wysłane we wrześniu i też jeszcze  nie otrzymałem prośby o dokumenty. Myślę, ze jest duże opóźnienie z powodu Rosjan i Białorusi.

Tam gdzie i jak procesuja dokumenty, nie ma znaczenia z jakiego jestes kraju, a nawet regionu. Dobrze byloby unikac tracacych ksenofobia komentarzy. Nikomu z Polski inne nacje w ambasadzie miejsca "nie zabieraja".

8 minut temu, Amigo napisał:

Ja mam nr. 11xxx DS- 260 wysłane we wrześniu i też jeszcze  nie otrzymałem prośby o dokumenty. Myślę, ze jest duże opóźnienie z powodu Rosjan i Białorusi.

Ludzie co wysłali DSy z początkiem czerwca nie dostali żadnego info a gdzie tam wrzesień........

@Xarthisius jest jakaś stronka z info o tych ambasadach, która ile przerabiała w normalnych latach itd ?
to jakie info na CEAC można sprawdzać? 

1 minute ago, micham said:

Ludzie co wysłali DSy z początkiem czerwca nie dostali żadnego info a gdzie tam wrzesień........

@Xarthisius jest jakaś stronka z info o tych ambasadach, która ile przerabiała w normalnych latach itd ?

Oficjalne dane publikuje VO: https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-statistics/immigrant-visa-statistics/monthly-immigrant-visa-issuances.html

Dane stamtad + dane z CEAC z poszczegolnych lat sa dostepne na mojej stronie: https://dvcharts.xarthisius.xyz/

1 minute ago, micham said:

to jakie info na CEAC można sprawdzać? 

http://britsimonsays.com/faq/how-to-check-your-case-status-on-ceac/

Godzinę temu, Xarthisius napisał:

Nie mam pojecia. Trzeba sie orientowac u zrodel, jakie sa warunki w Szwecji ze wzgledu na COVID i jak dziala ich ambasada. STK w normalnych latach procesuje raptem 20-60 case'ow rocznie. Takze ciezko o info z pierwszej reki. Dla odmiany, info o tym jaka Ankara byla beznadziejna, ciezko bylo przeoczyc, bo srodowisko wylosowanych z Turcji jest bardzo glosne na twiterze.

Dzieki

właśnie się zorientowałam ze złe miejsce interview wybrałam w ds260, mieszkam w Danii i oni podobno skierują mnie i tak do sztokholmu (o ile się doczekam), a ja zaznaczyłam Warszawę, nie wiem tylko czy to tam muszę zmienić w tym formularzu…

W dniu 22.11.2021 o 14:11, Xarthisius napisał:

Nie.

Myslisz, ze "konkurencja" w postaci 2.5k Turkow i jakiejs czesci z 5.7k Iranczykow jest lepsza? BTW, ambasada w Ankarze byla jedna z "najgorszych" w DV21.

P.S. Co do rozmow o Bayach, nieruchomosciach, FAANGach czy innych MAMAAch, to moze jakis inny watek, co? Jest ich multum na forum, bo temat czesto sie powtarza, a tu prawie przeoczylem pytanie OP :)

W jakim sensie 'najgorsza' ? Też mnie zastanawia jak polska ambasada umówi tyle spotkań

Edytowane przez ala2022

1 hour ago, ala2022 said:

W jakim sensie 'najgorsza' ? Też mnie zastanawia jak polska ambasada umówi tyle spotkań

Przez dlugi okres czasu nie chcieli umawiac spotkan z DV, mimo ze byli otwarci i procesowali inne wizy. Jak juz otworzyli, to odmowili procesowania Iranczykow (dokladniej to wszystkich spoza Turcji). 

5 godzin temu, ala2022 napisał:

ta placówka jest stosunkowo duża jeszcze nie dawno przerabiała bardzo dużo wiz turystycznych podejrzewam ,ze najwięcej w EU, wiec potencjał jest pytanie czy będzie odpowiednia ilość personelu( częściowo pewnie zmniejszyli go, po przystąpieniu PL do VW)

Edytowane przez micham

W dniu 23.11.2021 o 17:10, Xarthisius napisał:

Przez dlugi okres czasu nie chcieli umawiac spotkan z DV, mimo ze byli otwarci i procesowali inne wizy. Jak juz otworzyli, to odmowili procesowania Iranczykow (dokladniej to wszystkich spoza Turcji). 

możesz podesłać jakiś link ? USA się odniosło jakoś do tego, czy ich nie interesowało ?