Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, Jacek87 napisał:

Dostałem właśnie info, że zapraszają na interview 1 marca. :))

Gratulacje! Jak taka wiadomość wygląda? Czy trzeba to jakoś potwierdzić? I czy podają jakie dokumenty ostatecznie trzeba zabrać? Oczywiście proszę się też pochwalić po 1 marca jak wyglądała rozmowa! 

I czy to jest na warszawę? 

• Like 1

Napisano
12 godzin temu, Xarthisius napisał:

Mozesz sprawdzic jaki masz status na CEAC? oraz czy Twoj numer jest w liscie 2nl na dzis https://frankgh.github.io/dvstats/2022/01/21/Statistic-Details.html ? Bo zapuscilbym jeszcze raz, zeby sie @ala2022 nie stresowala :)

update: Widze na ruskim tg, ze nie jestes odosobniony. Zaraz sprobujemy zobaczyc ile tych zaproszen...

Na rosyjskim czacie jest bardzo dużo na cały marzec, ale wiele z tych osób nie ma na tej 'nowej' liście. Jak to mozliwe ?

Napisano
14 godzin temu, Jacek87 napisał:

Dostałem właśnie info, że zapraszają na interview 1 marca. :))

a umawiałeś badania ? Ciekawi mnie swoją drogą jak będzie z terminami, Ruscy kombinują jak zrobić badania w Krakowie i dojechać na spotkanie do Warszawy na drugi dzień. Zastanawiam się, czy te kliniki też zwiększyły sloty.

Napisano
5 hours ago, ala2022 said:

Na rosyjskim czacie jest bardzo dużo na cały marzec, ale wiele z tych osób nie ma na tej 'nowej' liście. Jak to mozliwe ?

Albo ludzie nieogarnieci przy sprawdzaniu, albo wyszly jeszcze zaproszenia po skanie. To drugie moge zweryfikowac, ale raczej obstawiam to pierwsze.

Napisano (edytowane)

@Xarthisius  jak myślisz w styczniu wawa bedzie jeszcze rozsyłać czy juz full? 
PS. Widziałem na fb ,że na j1 czy b2 normalnie umawiają i czeka sie krótko. Smutne to jest ,ze dla Iv nie ma miejsc...jaki to ma sens takie przeciąganie gdy maja tyle wniosków...sporo z ukr sie tez tu procesuje. Jak myslisz te planowane procesy pomoga tylko tym plantiffs czy wszystkim?

Edytowane przez micham
Napisano
13 minutes ago, micham said:

@Xarthisius  jak myślisz w styczniu wawa bedzie jeszcze rozsyłać czy juz full? 
PS. Widziałem na fb ,że na j1 czy b2 normalnie umawiają i czeka sie krótko. Smutne to jest ,ze dla Iv nie ma miejsc...jaki to ma sens takie przeciąganie gdy maja tyle wniosków...sporo z ukr sie tez tu procesuje. Jak myslisz te planowane procesy pomoga tylko tym plantiffs czy wszystkim?

Na oba pytania: nie wiem. Z tego co widzialem rozne screeny, zaproszenia sa na caly zakres miesiaca, ale to nie znaczy, ze jak im sie zwolni miejsce to nie beda mogli jeszcze kogos dopchac.

Napisano
1 minute ago, micham said:

a jak to jest  z przeniesieniem case do innego kraju ? Trzeba mieć do tego jakieś ,,podstawy'' ?

Zazwyczaj podstawa jest taka ze musisz byc legalnym rezydentem tego kraju. Nie mozna sobie przenosic sprawy bo tak, bo gdzies jest szybciej, etc. 

Napisano
W dniu 22.01.2022 o 10:01, Agggg napisał:

Gratulacje! Jak taka wiadomość wygląda? Czy trzeba to jakoś potwierdzić? I czy podają jakie dokumenty ostatecznie trzeba zabrać? Oczywiście proszę się też pochwalić po 1 marca jak wyglądała rozmowa! 

I czy to jest na warszawę? 

Tak, w moim przypadku jest to na Warszawę. Wiadomość, która przychodzi na maila jest krótka: "You have received this email notification to inform you that you have updates available at https://dvprogram.state.gov/ESC. Please log in using your confirmation number from your original application to complete further processing."

Po zalogowaniu do podanej strony są informacje o terminie i miejscu interview.

W dniu 22.01.2022 o 11:41, ala2022 napisał:

a umawiałeś badania ? Ciekawi mnie swoją drogą jak będzie z terminami, Ruscy kombinują jak zrobić badania w Krakowie i dojechać na spotkanie do Warszawy na drugi dzień. Zastanawiam się, czy te kliniki też zwiększyły sloty.

Jeszcze nie umawiałem badań. Jutro pewnie będę próbował to ogarnąć.

Napisano

W związku ze zbliżającym się interview i chęcią, by na pewno nic nie popierniczyć, proszę o info czy właściwie wszystko rozumiem.

Przed interview muszę dokonać opłaty. Zarejestrować się online przez https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/Supplements/Supplements_by_Post/WRW-Warsaw.html#ExternalPopup

Na spotkanie muszę wziąć ze sobą:
potwierdzenie opłaty,
stronę o wypełnieniu DS-260,
kopertę z badaniami,
stronę z dvprogram.state.gov informującą o terminie interview,
paszport,
oryginał pełnego aktu urodzenia i kserokopię,
oryginał Police Certificate i kserokopię,
2 kolorowe fotografie,
dokumenty potwierdzające wykształcenie.

Jeśli chodzi o badania, to zapisuję się na nie w Warszawie bądź Krakowie w podanych na stronie ambasady placówkach. Pytanie pierwsze: czy tam zrobię od razu wymagane szczepienia?

Pytanie drugie: w instrukcji o medical exam podane są następujące szczepienia: świnka, odra, różyczka, Heine-Medina, tężec, dyfteryt, koklusz, grypa, heamofilus influenzae typu B(HiB), zapalenie wątroby typu A, zapalenie wątroby typu B, ospa wietrzna, pneumokokowe zapalenie płuc, rotawirus, zakażenie meningokokowe

ze strony:
https://www.cdc.gov/immigrantrefugeehealth/civil-surgeons/vaccinations.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fimmigrantrefugeehealth%2Fexams%2Fti%2Fcivil%2Fvaccination-civil-technical-instructions.html#tbl1

wynika mi (mam 34lata), że powinienem zaszczepić się na: Td/Tdap, Measles, Mumps, and Rubella, Varicella, Influenza orac COVID.
Na którą listę zatem mam patrzeć? A może to jest tak, że tam gdzie będę robił badania powiem, że to do imigracji do USA i od razu wszystko sami będą wiedzieć?

Byłem szczepiony w połowie lipca na COVID szczepionką Johnson, czy to będzie aktualne i nie muszę już robić szczepienia na covid?