Kasiula Napisano 8 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2005 Mam pytanie: jak to jest z tymi wizami dla dzieci do lat 14? Na stronie ambasady czytalam, że aby takie dziecko dostalo wizę to muszą się stawić i matka i ojciec na rozmowie z konsulem, a na infolinii dowiedzialam się, że tak jest ale tylko w Warszawie a w Krakowie granica wieku jest 16 lat. Co zrobić gdy z ojcem dziecka nie ma kontaktu, nie mieszka z nami? Mamy zaproszenia od kuzyna na święta. Proszę pomóżcie, czy da sięto jakoś obejść, dlaczego w Warszawie jest niższa granica wieku niż w Krakowie? Od czego to zależy?
wiola Napisano 9 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2005 Oboje rodzice musza wyrazic zgode na wyjazd. Nic na to nie poradzisz...... ewentualnie odebranie praw rodzicielskich lub dogadanie sie z ojcem dziecka.
Kasiula Napisano 9 Listopada 2005 Autor Zgłoś Napisano 9 Listopada 2005 wiem że oboje muszą wyrazić zgodęi to jest ok ale dlaczego w Warszawie jest inna granica wieku tj. 14 lat a w Krakowie 16 lat?? Od czego to zależy, że jedni sobie ustalająco innego niż drudzy? Myślałam, że sąj ednakowe przepisy dla wszystkich a nie segregacja na województwa i jednym lepsze warunki dają a innym gorsze. Co ja mam sięteraz przeprowadzać gdzieś aby móć iść po wizędo Warszawy? Co zrobić jeśli z ojcem nie ma kontaktu :?:
Gerwazy Napisano 9 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2005 Z tym wiekiem , to ktoś popełnił błąd :!: Czasami, aby ominąć te zgody, to np. Matka też wyrabia wizę, że niby jedziecie razem.
Gerwazy Napisano 10 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2005 Zmienia, zmienia. Łatwiej zatwierdzić zgodę na papierze, gdy jeden rodzic jest obecny :wink: Niby na stronie Ambasady jest informacja, że dziecko do 14-go roku życia nawet nie musi być obecne na rozmowie, a chcą widzieć oboje rodziców...., ale to nie jest "przepis", a jedynie informacja(co oni by chcieli). Osobiście znam wiele przypadków, gdzie matka przyszła z dziećmi (bez ojca) i dostali wizę :!: (i nawet obyło się bez zgody pisemnej drugiego rodzica-bo on już dawno z polski zniknął) Kolejna sprawa wiekowa, to to,że osoba powyżej 14 lat musi zrobić odciski palców ! Nie mogę znaleść oficjalnego info od jakiego wieku można samodzielnie składać wniosek o wizę (w ogóle bez zgody)być może, to jest właśnie te 16 lat. .
Kasiula Napisano 10 Listopada 2005 Autor Zgłoś Napisano 10 Listopada 2005 dzięki za info. Gerwazy proszę napisz mi czy rzeczywiście mamy szanse bo wiesz czas leci. mieliśmy lecieć razem we trójkę - dostaliśmy zaproszenia od kuzyna na święta ale wszystko wzięło w łeb gdy zadzwoniłam na infolinię tam facet powiedział mi że oboje rodzice albo sam od 16 lat ( dotyczy to Krakowa tak mi powiedział bo Wa-wa ma inne prawa i przepisy) a my chcieliśmy lecieć razem czyli ja mój brat i mama. co zrobić czy ryzykować stratę kasy i to że żadne z nas nie dostanie wizy przez młodego czy lepiej niech sama mama idzie i tylko ona się stara o wizę dla siebie. Młody kończy 14 lat 21.11 i miałam nadzieję że jak pójdziemy po tym terminie to problemu nie będzie. proszę pomózci może ktośmiał podobną sytuację :?:
Gerwazy Napisano 11 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2005 ..... czas leci. mieliśmy lecieć razem we trójkę - dostaliśmy zaproszenia od kuzyna na święta .....: Powtarzam jeszcze RAZ , jezeli zgłosicie sie na "rozmowę" w 'kupie', to nikt o nic nie będzie pytał ! A jeżeli urzędnik zapyta, co na to 'ojciec'? To odpowiedź krótka - pracuje i nie ma czasu na łażenie po ambasadach! (przypuszczam, że nie znacie realji Zachodniego Świata(?) ---Ciężko jest spotkać czteroosobową rodzinę razem--- Powodzenia :!: & Keep Smiling :!:
Gerwazy Napisano 11 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2005 ..... ( dotyczy to Krakowa tak mi powiedział bo Wa-wa ma inne prawa i przepisy) .... :shock: Jakaś TOTALNA bzdura :!:
Kasiula Napisano 11 Listopada 2005 Autor Zgłoś Napisano 11 Listopada 2005 Dzięki Gerwazy za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: gdzie starała się o wizę ta matka z dziećmi bez ojca i bez zgody na piśmie w Warszawie czy Krakowie?? proszę napisz to ważne. dodałeś mi trochę pewności aby nie rezygnować dzięki mam nadzieję żę bęzie warto.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.