Marcinnn Napisano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2021 Witam Wszystkich po raz kolejny, proszę o pomoc w takiej sytuacji.Przebywam w USA na wizie H1B cały czas byłem zatrudniony w jednej firmie, są ze mną żona i córka , obie posiadają wizy H4.Aktualnie jestem w trakcie zmiany pracodawcy. Prawnicy firmy która chce mnie zatrudnić zaczynają proces transferu mojej wizy H1B.Mam pytanie odnośnie wiz H4 mojej żony i córki. Czy mój przyszły pracodawca powinien rownolegle z moja wizą zrobić transfer wiz dla mojej żony i córki? Czy powinienem zrobić to sam? Jak to wyglada? Co należy zrobić aby osoby posiadające wizę H4 mogły dalej legalnie przebywać w USA w sytuacji zmiany pracodawcy przez posiadacza wizy H1B. Na koniec oddam ze moja H1B byla przedluzana przez pracodawce natomiast przedluzenie H4 corki i zony bylo robiona przez nas samych.
mcpear Napisano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2021 10 minutes ago, Marcinnn said: Witam Wszystkich po raz kolejny, proszę o pomoc w takiej sytuacji.Przebywam w USA na wizie H1B cały czas byłem zatrudniony w jednej firmie, są ze mną żona i córka , obie posiadają wizy H4.Aktualnie jestem w trakcie zmiany pracodawcy. Prawnicy firmy która chce mnie zatrudnić zaczynają proces transferu mojej wizy H1B.Mam pytanie odnośnie wiz H4 mojej żony i córki. Czy mój przyszły pracodawca powinien rownolegle z moja wizą zrobić transfer wiz dla mojej żony i córki? Czy powinienem zrobić to sam? Jak to wyglada? Co należy zrobić aby osoby posiadające wizę H4 mogły dalej legalnie przebywać w USA w sytuacji zmiany pracodawcy przez posiadacza wizy H1B. Na koniec oddam ze moja H1B byla przedluzana przez pracodawce natomiast przedluzenie H4 corki i zony bylo robiona przez nas samych. Po pierwsze nie jestem prawnikiem imigracyjnym i nie gwarantuję w 100% że mam rację. Nie traktuj mojej opinii jako porady prawnej. Wg mojej wiedzy H4 jest wizą zależną od wizy H1B a nie od pracodawcy właściciela wizy H1B. Czyli jeśli transferujesz wizę H1B a utrzymasz cały czas status wtedy właściciel wizy H4 pozostaje w statusie. Nie ma potrzeby ich transferować. Chcę ci zwrócić uwagę, że w procesie transferu musisz uważać aby nie uległa skróceniu ważność twojej wizy, bo wówczas wizy H4 przestają być ważne również w momemcie utraty ważności Twojego statusu a nie zgodnie z data na ich I-94. To może być "pułapka". Przykładowo: Twoja wiza H1-B jest ważna do 12-31-2025 i również wizy Twojej żony i córki są ważne do 12-31-2025. Jeśli w przypadku transferu twoja wiza ulegnie skróceniu (np do 06-30-2024) to po tej dacie żona i córka byłyby bez statusu (o ile do tej daty nie uzyskasz nowej H1-B) mimo, że dokumen I-94 mówi inaczej.
Marcinnn Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2021 Dzięki za opinie. Mam podobne przemyślenia w tej sprawie. Wysłałem zapytanie do prawników którzy się tym zajmują i dziś mi odpisali ze H4 dependent powinna być niezależna on pracodawcy. Podoba mi się ich pewność siebie w stwierdzeniu ze "powinna być". Dzięki za informacje odnośnie zmiany ważności wizy. Będę na to uważał.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.