KonradN Napisano 26 Września 2022 Zgłoś Napisano 26 Września 2022 Witam wszystkich Mam pytanie związane z loteria wizową a wnioskiem o łączenie rodzin ( wniosek I-130) który został zatwierdzony przez DEPARTAMENT OF HOMELAND SECURITY , sprawa moja już ma nadany numer i aktualnie znajduje się w NATIONAL VISA CENTER, nie wiem jak długo będzie rozpatrywana ponieważ moje PRIORITY DATE to 23-JAN-2020, czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy właśnie pomimo zatwierdzenia wniosku przez te urzędy, nadal mam możliwość brania udziału w loterii? I jeżeli nie mam czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak długo moge czekać na rozpatrywanie mojej sprawy w NVC ze względu iż nie mam możliwości opłacenia mojej petycji aby ruszyć dalej, dlaczego nie mam możliwośnie niestety nie wiem. Napisałem mail do NVC lecz na odpowiedź czekam juz 3 miesiąc. Dziękuje z góry za podpowiedzi
Roelka v.2 Napisano 26 Września 2022 Zgłoś Napisano 26 Września 2022 Tak, mozesz w miedzy czasie brac udzial w loterii.
kzielu Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Napisano 27 Września 2022 Udział w loterii możesz brać a to jak długo będzie rozpatrywana petycja to silnie zależy od kategorii w której to jesteś sponsorowany - a o tym najbardziej istotnym detalu nie napisałeś. Więc odpowiedź brzmi od pół roku do 15-tu lat.
KonradN Napisano 27 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2022 Po zalogowaniu do sprawy WRW, VISA CLASS - F11 ( Unmarried son or daughter of U.S. citizen ) dokumenty składane były w roku 2019 jak pamiętam.
Joanna30 Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Napisano 27 Września 2022 To w tej chwili rozpatrywane są wnioski złożone z priority date do 1 grudnia 2014, czyli kilka lat przed Twoją priority date. https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2022/visa-bulletin-for-september-2022.html Więc zostaje ci jeszcze kilka lat czekania, nim w ogóle pochylą się nad Twoją sprawą. W międzyczasie jak najbardziej możesz brać udział w loterii.
kzielu Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Napisano 27 Września 2022 I jeżeli wezmiesz ślub w czasie oczekiwania to petycja będzie nieważna. NVC nic nie robi bo ma co najmniej 5 lat na to, więc dlaczego miałoby - wydzwanianie do nich nie ma najmniejszego sensu.
KonradN Napisano 27 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2022 To jest to trochę nielogiczne, dostałem list powitalny z NVC z numerem sprawy oraz INVOICE ID po 3 latach, jak czytałem to zdarzało się , że ludzie dostawali to po załóżmy 7 lub więcej. Nie rozumiem zatem po co mi to wysłali już jak mają zamiar rozpatrywać dalej petycje za 5 lat jak wynika z biuletynu. Dziwny mają tok rozumowania , jest jakiś sposób aby to przyśpieszyć ? I jeszcze jeden argument mam za tym ze mogą być jakieś odstąpienia jeżeli chodzi o daty z biuletynu, znajomy ma wizytę w ambasadzie warszawie w przyszłym miesiącu a jego priority date to 2017 rok. Więc kto wie czym oni sie kierują do końca? Może pandemia wpłynęła na przyśpieszenie w jakiś sposób?
KonradN Napisano 27 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2022 Zapomniałem dodać jego klasa wizy to również F11 dokładnie taki sam jak mój.
kzielu Napisano 27 Września 2022 Zgłoś Napisano 27 Września 2022 Nie moze byc zadnych odstapien od dat z biuletynu i nie da sie w zaden sposob tego przyspieszyc.
KonradN Napisano 27 Września 2022 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2022 To zamykając już całkiem wątek, mój młodszy brat oraz mama dostali zieloną kartę , w czasie gdy tato składał dokumenty brat nie miał ukonczone 21 lat i był chyba w kategorii wizowej F23, tato podczas składania dokumentów posiadał również zieloną karte, cały proces przyznawania im zielonej karty trwał nie dłużej jak 6 miesięcy od daty dostania dokumentów ze stanów z numerem sprawi itd, wróz pisma identyczny jak ten który dostałem i ja , gdy tato składam mi dokumenty był juz obywatelem stanów, czy kategoria wizowa F23 jest przyznawana jakoś innym tokiem postępowania niż F11 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.