ReMiX Posted October 4, 2022 Report Posted October 4, 2022 Dzień dobry. Na wstępie bardzo serdecznie chciałbym was przywitać. Przychodzę do was z dosyć niecodzienną sprawą, ponieważ pomimo obszernego przeszukania forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż sprawa wygląda tak: Na początku 2016 roku zostałem jako niepełnoletni (miałem 17 lat) za domniemane wymuszenie rozbojnicze. Sprawa wyglądała w ten sposób iż pożyczyłem koledze 500zł, natomiast w okresie kiedy nadszedł czas spłaty posadził mnie o to że wymuszam od niego "haracz" problem w tym, że on miał za sobą adwokata a mnie zgarnęli z ulicy i zabronili jakiegokolwiek kontaktu. Historia trwała jeden dzień po czym sędzia będąc wyrozumiały nałożył mi pracę społeczne w wymiarze 30h. Tamte wydarzenia co ciekawe nie mają nawet wpisu w KSiP. Problem jest taki że w roku bieżącym zostałem zatrzymany do kontroli drogowej przez ITD. Znaleźli oni w pojedzie wyłącznik tachografu, jednakże nie robiłem problemów i przyznałem się że miałem świadomość iż takie urządzenie się znajduje (innej drogi nie było bo i tak wiedzieli że jest) więc jako dobry obywatel poinformowałem ich jak owy wyłącznik uaktywnić oraz nie stwarzałem problemów przy kontroli. Prokurator uznał że czyn jest tak mało szkodliwy społecznie, a także fakt iż wspolpracowalem z ITD, a także fakt że tylko wiedziałem że jest ale nie używałem, że postanowił mi to umorzyć warunkowo. W wyroku sądowym czyn to posiadanie i przechowywanie w obrocie gospodarczym narzędzia do "mile bustingu" I teraz tak: W ramach własnej społecznej rehabilitacji w okresie od 2017 do 2022 uczestniczyłem w WOŚP jako jeden z organizatorów, na co jestem w stanie posiadać rekomendację. Natomiast problem jest taki, że nie mam możliwości uzyskać odpisu wyroku z pierwszej sprawy. I teraz pytania: 1.Czy jest jakakolwiek szansa na GC w tej sytuacji ? 2. Czy fakt rehabilitacji społecznej wpłynie pozytywnie ? 3. Czy tak mały wyrok świadczy konsulowi (teoretycznie powinien opierać się o decyzję sędziego z danego kraju co do szkodliwości czynu) o tym że był to tylko drobny występek a nie poważny czyn ? 4. Czy skoro o pierwszym wyroku nie ma nic w KsiP to moge tylko nabąknąć coś w stylu że była jakaś sprzeczka z kolegą, nie doszło do rękoczynów ale sąd uznał tę nasze wybryki jako czyn pod tyle i tyle godzin, ale niestety pomimo poszukiwań wyroku po sądach i prokuraturach nie mam możliwości zorganizowania odpisu a co za tym idzie przedstawienia go ?
Justyna234 Posted October 5, 2022 Report Posted October 5, 2022 Moj maz mial zatarg z policja kilka lat temu i tez musial odpracowac spolecznie, do tego mial 3 miesiace w zawieszeniu, a dostalismy w tym roku zielona karte. Jedynie co to musielismy dostarczyc wszystkie dokumenty z sadu i na interview on to wszystko tlumaczyl, byl szczery, okazal skruche i jakos poszlo. Wiec wg mnie powinienes probowac, Tu jest troche opisane np jakie przestepstwa sa z tych ciezszych, za ktore na pewno ci GC nie dadza https://www.boundless.com/immigration-resources/green-card-applicants-with-criminal-records/
ReMiX Posted October 16, 2022 Author Report Posted October 16, 2022 Podbijam, bo zaginęło w czeluściach forum.
andyopole Posted October 16, 2022 Report Posted October 16, 2022 27 minut temu, ReMiX napisał: Podbijam, bo zaginęło w czeluściach forum. Nie masz tam zbyt wiele za uszami więc możliwe że nie będzie problemów. Tutejsi truckerzy po mistrzowsku oszukują amerykańskie przepisy dotyczą czasu jazdy. Nasz najbardziej obeznany w przepisach moderator ma niestety wizytację ale gdy się już od niej uwolni pewnie podzieli się swoją wiedzą.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.