Jump to content

karalność a wiza J-1

Recommended Posts

witam,

moj problem polega na tym ze bedac nieletni zrobilem głupote za co dostalem wyrok w zawieszeniu na rok,zawiasy minely ok. 3 lat temu,pytanie jest nastepujace: czy mam szanse na wize j-1 i czy jezeli ubiegam sie o nia musze przedstawic swiadectwo niekaralności.

Byłbym bardzo wdzieczny za odpowiedz osob rozeznanych w temacie.

Pozdrawiam

• Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie karalności a dostania wizy na program WAT. Otóż czy osoba majaca wyrok w zawieszeniu za czyn umślny ma szanse na dostanie tej wizy. Popełniłem niedawmno błąd który może mnie troche kosztować. Dodam ze już zapisałem sie na program i wpłaciłem pierwsza ratew biurze które ten wyjazd organizuje. dodam ze jeszcze karany nie jestem ale sprawa ma odbyć sie już niedługo i do dnia składania wniosku wizowego bede zmuszony zaznaczyć ze karany jestem. dzwoniłem do ambasady w Krakowie i jedna pani powiedziała ze wyrok w zawieszeniu wcala nie przekresla dostania wizy. Poprostu musze do wniosku dołączyć wyrok sądu i wtedy wszystko zależy od konsula.

Jest jeszcze jedno wyjście z sytuacji otóż o wize mógłbym sie już w marcu i odkładac rozprawe dostarczać zwolnienia lekarskie itp. odwoływac sie od wyroku, zmieniać zeznaniai jeżeli wyrok jest nieprawomocny nie ma mnie w zadnym rejestrze. Choć nie wiem czy to dobry pomysł bo bedąc wtedy w USA wyśla za mna list gonczy i wracajac może mnie spotkać przykra niespodzianka na lotnisku. Prosze o wasze opinie a moze ktos z was był na WAT majac tz: zawiasy. Ważne to dla mnie poniewaz chodzi o pieniadze.; Nie dostajac wizy trace ok.400$

widze kolego kobi ze twoj problem jest powazniejszy od mojego,wydaje mi sie ze przyznanie wizy zalezy od tego jakie wykroczenie popelniles,bo jezeli jestes oskarzony o jakas [beeep]e to chyba to cie nie skresla w staraniu sie o wize

jak sprawdzic czy jestem w rejestrze musze w tym celu udac sie do sadu w moim miescie wystosowac podanie i uruchomic cala procedure i wtedy na pismie dostane statut niekaralnosci lub karalnosci,czy mozna zalatwic to nieformalnie,a moze zadzwonic na 997...tam mi powiedza :)

Jezeli nie masz wyroku to jestes niekarany. Jezeli bedziesz mial wyrok przed wizyta w konsulacie to nawet nie pisz. Oni tego nie wiedza i nie sprawdzaja.

Podczas starania sie o wize J1 mialem sprawe w sadzie z art. 157 i niczego nikomu nie mowilem. Myslalem ze nie pojade w czerwcu do USA bo mialem rozprawy i niby musze sie na nich stawiac. Moja adwokat napisala ze wyjzedzam i mnie nie bedzie przez 3 miechy i wszystko bylo OK.

Powodzenia

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...