Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

czy ktoś z was ostatnio ubiegał się o wizę L1 (petycja indywidualna)? Chciałem potwierdzić jedną rzecz, gdyż na infolinii ambasady powiedziano mi, że nie muszę mieć  I-797 i wystarczy nr. Wydaje się to logiczne, bo sprawdzą w systemie. Z drugiej strony prawnicy napisali by mieć Original L-1 I-797 Approval Notice 

Jak to rzeczywiście wygląda? Nie chce koniecznie czekać na przyjście papierów, bo to niby trwa 2-3 by z USCIS doszły, a powinienem być w stanach już w połowie maja. 

Pozdrawiam,

Napisano

Z doświadczenia mogę Tobie powiedzieć, że prawnicy imigracyjni obsługujący korporacje są dużo bardziej "ostrożni" niż to wymagane jest przepisami. Infolinia ambasady ma na 99% rację tutaj.

Jest jedno "ale" - firma prawnicza może mieć płacone przez Twoją firmę stawkę inną w przypadku "sukcesu" a inną w przypadku "porażki". Jeśli nie dostaniesz wizy, a prawnik wykaże, że nie postąpiłeś zgodnie z "ich" instrukcją to oni będą domagać się pełnej zapłaty, a ty możesz mieć w swoim korpo problemy.

Ściągałem na L1 przed pandemią człowieka z Europy i moja kancelaria prawna powiedziała, że od momentu rozpoczęcia procesu do wjazdu na L1 (wtedy jakieś 4-5 miesiące) ma ten człowiek nie przyjeżdżać do USA nawet na prywatne wakacje na ESTA - co oczywiście nie jest wymogiem procesu L1. Co oczywiście było dla niego dużym problemem bo miał zaplanowane i wykupione wakacje w USA. Prawnicy zagrozili brakiem odpowiedzialności za proces prawny i opłatami "karnymi" jeśli nie będziemy tego przestrzegać.

Napisano

OK, ci prawnicy to mało wiedzą lub jak zaznaczali, nie ci nie zajmują się sprawami dotyczącymi samych wizyt u konsula 

https://ustraveldocs.com/pl/pl/work-visa

Osoby ubiegające się o wizę H, L, O, P lub Q muszą opłaty wizowej oraz i przedłożyć następujące dokumenty:

• Formularz elektronicznego wniosku o wizę nieimigracyjną (DS-160). Aby uzyskać więcej informacji o formularzu DS-160, należy odwiedzić stronę internetową z formularzem DS-160,

• ważny paszport na podróż do Stanów Zjednoczonych z datą ważności przynajmniej sześć miesięcy ponad planowany pobyt w Stanach Zjednoczonych (chyba że na mocy umów z poszczególnymi krajami  obowiązują zwolnienia w tym zakresie). Jeśli w paszporcie wymieniona jest więcej niż jedna osoba, wniosek musi złożyć każda osoba ubiegająca się o wizę,

• jedno zdjęcie 2” x 2” (51 mm x 51 mm) wykonane w ciągu ostatnich sześciu miesięcy. Na tej stronie znajdują się informacje o wymaganym formacie zdjęcia,

• Jeśli wiza zostanie wydana, może być pobrana dodatkowa opłata wynikająca z tzw. „zasady wzajemności”, w zależności od obywatelstwa. Na stronie internetowej Departamentu Stanu  można dowiedzieć się, czy należy uiścić taką opłatę i jaka jest jej wysokość,

• osoby ubiegające się o wizę L-1 na podstawie petycji ogólnej (typu „blanket”) muszą wnieść opłatę związaną z zapobieganiem i wykrywaniem nadużyć (więcej informacji o tej opłacie znajduje się tutaj).

• numer wydrukowany na zatwierdzonej petycji I-129.

• Papierowe kopie formularza I-797 nie są wymagane podczas rozmowy z konsulem.