tomasss Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 Witam, Chciałbym złożyć swoje pierwsze zeznanie podatkowe. Od zeszłego roku mam GC i pracuje w USA. Problem w tym, że nie posiadam żadnej formy rozliczeniowej od osoby u której pracowałem gdyż płacił mi cashem. W jaki sposób mogę się z tego rozliczyć? (jestem single, nie posiadam nieruchomości, kont oszczędnościowych etc.) Czy mogę to zrobić online/ ewentualnie co zaznaczyć jeśli się nie ma tej formy tylko chce się z gotówki rolniczyć którą ma się na koncie? Quote
andyopole Posted April 9, 2023 Report Posted April 9, 2023 2 godziny temu, tomasss napisał: Witam, Chciałbym złożyć swoje pierwsze zeznanie podatkowe. Od zeszłego roku mam GC i pracuje w USA. Problem w tym, że nie posiadam żadnej formy rozliczeniowej od osoby u której pracowałem gdyż płacił mi cashem. W jaki sposób mogę się z tego rozliczyć? (jestem single, nie posiadam nieruchomości, kont oszczędnościowych etc.) Czy mogę to zrobić online/ ewentualnie co zaznaczyć jeśli się nie ma tej formy tylko chce się z gotówki rolniczyć którą ma się na koncie? Tak, mozna. Musisz się liczyć z tym że będzie trzeba dużo wpłacić podatku dochodowego. Prawdopodobnie pracodawca nie odprowadzał za ciebie żadnych podatków. Choć jeśli zarobiłeś u niego ponad $600 (?) w roku to powinien ci dać W9, jednocześnie zgłaszając to samo do IRS. Quote
tomasss Posted April 10, 2023 Author Report Posted April 10, 2023 2 godziny temu, andyopole napisał: Tak, mozna. Musisz się liczyć z tym że będzie trzeba dużo wpłacić podatku dochodowego. Prawdopodobnie pracodawca nie odprowadzał za ciebie żadnych podatków. Choć jeśli zarobiłeś u niego ponad $600 (?) w roku to powinien ci dać W9, jednocześnie zgłaszając to samo do IRS. Ok dzieki. A czy wiesz moze czy da sie to samemu jakos zrobic, co wtedy zaznaczyc bez tej formy? i ile mniej wiecej (jaki %) trzeba odprowadzic? Quote
andyopole Posted April 10, 2023 Report Posted April 10, 2023 Ja tego nigdy nie robiłem. Oprócz podatków federalnych i lokalnych będzie trzeba zapłacić jakieś tam Medi+ W tych sprawach to biuro podatkowe Ci ogarnie. Quote
tomasss Posted April 10, 2023 Author Report Posted April 10, 2023 Dzieki. Problem w tym ze jestem teraz poza US, czy poza Stanami znajdę jakieś biuro podatkowe które mi ten temat ogarnie, jesli nie mozna tego zrobic online:(? Quote
andyopole Posted April 10, 2023 Report Posted April 10, 2023 Ktoś tu niedawno pisał o rozliczeniu podatków będąc w Polsce. Przejrzyj w tym wątku albo poszukaj innych używając szukajki. Sorry święta są. Quote
Recommended Posts