feelek1 Napisano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 1 hour ago, mrfotoviolin said: Owszem pyknęło, ale trochę się u mnie pozmieniało w życiu prywatnym i mam straszny mętlik co dalej. Nie wiem co i jak się zmieniło ale na pewno warto iść na interview bo jeszcze trochę czasu masz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 7 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Sierpnia Warszawa wziela 120 extra case'ow. Najwyzszy numer 2024EU29627. Na tym juz raczej poprzestana. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popularny post xyz_1 Napisano 21 Sierpnia Popularny post Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) Cześć właśnie jesteśmy po rozmowie w ambasadzie WRW. Wiza zatwierdzona. Postanowiłem, że podam parę szczegółowych informacji które mnie nurtowały przed rozmową, a mogą komuś pomóc: Jeśli rozmowę macie z rana (8:00) to nie ma sensu przychodzić wcześniej niż 7:20. Byliśmy przed ambasadą przed 7:00 i byliśmy pierwsi w kolejce. Ludzie zaczęli przychodzić od 7:20. Około 7:55 otwierają okienka (1) oraz (2). Osoby z loterii wizowej rejestrują się w oknie nr. 2. Dajemy tam paszporty + wydrukowane potwierdzenie wypełnienia deklaracji odbioru paszportów wraz z kodem kreskowym i numerem UID + wydrukowane potwierdzenie złożenia wniosku DS-260 z kodem kreskowym. Na paszporcie naklejają naklejkę na której jest napisane do którego okna w ambasadzie mamy podejść w celu dalszej rejestracji. Szybka rejestracja i przechodzimy do pomieszczenia w którym jest kontrola taka jak na lotnisku. Przechodzimy do głównego pomieszczenia obsługi interesantów, udajemy się do okienka które mamy podane z tyłu na paszporcie i składamy dokumenty: - Paszport - Zaświadczenie o niekaralności + kopia (każda osoba) - Świadectwo ukończenia szkoły średniej (główny aplikant) - 2x fotografia (każda osoba) - akt urodzenia + kopia (każda osoba) - akt małżeństwa (jeśli dotyczy + kopia dla każdego z małżonków) - Wyniki badań (tylko zaklejona koperta) (Jeśli czegoś zapomniałem to uzupełnię) Po złożeniu dokumentów wracamy z naszym numerem na górę i wnosimy opłatę 330 USD/os. My płaciliśmy gotówką w dolarach. Wracamy na dół i bez kolejki oddajemy potwierdzenie zapłaty. Siadamy i czekamy aż zobaczymy nasz numer na ekranie. Jeżeli ktoś wziął ślub już po wygranej w loterii wizowej niech przygotuję jak najwięcej dokumentów/biletów lotniczych z podróży/zdjęć z małżonkiem w celu potwierdzenia, że związek jest prawdziwy i trwał przed wygraniem w loterii. Byliśmy dość mocno sprawdzani i lekko się zestresowaliśmy. Jednak po dłuższej chwili zweryfikowali dokumenty ze zdjęciami i obeszło się bez dalszych kłopotów. Ale tylko uczulam Sama rozmowa z konsulem bardzo przyjemna. Była to już formalność. Konsul zapytał po angielsku w jakim języku chcemy prowadzić rozmowę - ze względu na powagę sprawy i stres z tym związany (z wcześniejszą dodatkową kontrolą), wybraliśmy język polski. Nie było z tym problemów. Konsul zapytał o nasz adres podany w DS-260, plany na miejscu w USA, oszczędności (powiedzieliśmy ile mamy ale nie chciał dokumentów finansowych - jednakże polecam je mieć. U nas kwota 15-20k USD przeszła bez problemu), oraz o to jak długo trwa nasz związek (ale to z powyższych powodów). Po krótkiej rozmowie (około 5 minut) konsul z uśmiechem na twarzy powiedział, że wiza została przyznana i życzy nam powodzenia w USA. Piszę to dla osób takich jak ja które przez powagę sytuacji, energię włożoną w proces oraz pieniądze mają overthinking związany z tym dniem. Case number: 25xxx DS-260 złożony: 29/07/2023r. Zaproszenie na rozmowę: 12/06/2024r. Interview: 21/08/2024r. W razie jakby ktoś miał problemy czy pytania służę pomocą na pw. Wiem ile to znaczy Chciałbym podziękować w szczególności @Xarthisius za cierpliwość i wiedzę którą tu przekazuję non-profit. Edytowane 21 Sierpnia przez xyz_1 4 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrfotoviolin Napisano 24 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Sierpnia @xyz_1 gratulacje! Niech się Wam wiedzie jak najlepiej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zvpuny Napisano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Sierpnia @xyz_1 Dziekuje za podzielenie sie informacjami! Nie ma potrzeby tlumaczenia na angielski, zadnych dokumentow orginalnie wydanych po polsku tj. aktu urodzenia, zaswiadzenie o niekaralnosci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 26 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 6 hours ago, zvpuny said: @xyz_1 Dziekuje za podzielenie sie informacjami! Nie ma potrzeby tlumaczenia na angielski, zadnych dokumentow orginalnie wydanych po polsku tj. aktu urodzenia, zaswiadzenie o niekaralnosci ? Nie ma. Tlumaczy sie tylko dokumenty z sadow I wiezien. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gippax Napisano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Cześć, ja tak trochę z drugiej strony. Zostaliśmy wylosowani, ale z kilku powodów osobistych nie mogliśmy wyjechać(nie składałem nawet ds-260). Teraz dowiedziałem się, że nie mam szans nawet na ESTę czy wizę turystyczną z tego powodu. Czy jeśli złożę ds-260(czas do końca września) to będę na turystycznej mógł jechać, czy to ma jeszcze sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Sierpnia To nieprawda.Nie ma żadnego związku pomiedzy udzialem w loterii a otrzymaniem ESTA czy wizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gippax Napisano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) 27 minut temu, andyopole napisał: To nieprawda.Nie ma żadnego związku pomiedzy udzialem w loterii a otrzymaniem ESTA czy wizy. Czyli jeśli nie złożę DS-260(pomimo wygranej) mogę składać papiery na ESTA czy turystyczną. I jeśli nie będą mieli żadnych przeciwskazań powinienem bez problemu dostać się na teren USA i móc zwiedzać? Drugie pytanie, czy jeśli zostałem wylosowany i nie składałem papierów, czy mogę znów wziąć udział w losowaniu? Edytowane 28 Sierpnia przez Gippax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 5 hours ago, Gippax said: Czyli jeśli nie złożę DS-260(pomimo wygranej) mogę składać papiery na ESTA czy turystyczną. I jeśli nie będą mieli żadnych przeciwskazań powinienem bez problemu dostać się na teren USA i móc zwiedzać? Drugie pytanie, czy jeśli zostałem wylosowany i nie składałem papierów, czy mogę znów wziąć udział w losowaniu? 1. Bez względu na to czy złożyłeś DS-260, czy nie, możesz sie ubiegać o ESTA, bądź jakąkolwiek inną wizę nieimigracyjną. 2. Jeżeli w DV24 nie złożyłeś DS-260 to już tego nie rób, bo nie ma to większego sensu. 3. Tak, zawsze możesz brać udział w losowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi