mb90 Posted December 15, 2023 Report Posted December 15, 2023 Cześć, mam takie pytanie. W zeszłym roku otrzymałem Zieloną Kartę, a w styczniu aktywowalem ja na lotnisku JFK. Niestety, w tym roku mialem problemy zdrowotne covid itd, dlatego dopiero teraz, w styczniu, mogę ponownie podróżować. Obecnie jestem w trakcie przetwarzania transferu z pracy na nowe stanowisko do usa, ale to zajmie jeszcze kilka miesięcy. Planuję polecieć na około 2 tygodnie w styczniu do Miami, ponieważ zamierzam przeprowadzić się w ta okolice, a ta podróż ma mi pomóc zorientować się w terenie. Pewnie ten temat byl juz wałkowany ale jak urzednicy patrza na ten piewrwszy rok po otrzymaniu zielonej karty? Niby nie przekrocze tego roku pozostana jakies 2-3 tygodnie ale zawsze obawa jest. Czy w przypdaku jakichs pytan oczekiwane sa dokumenty/potwierdzenia? Dzieki i pozdrawiam Quote
mcpear Posted December 15, 2023 Report Posted December 15, 2023 Jeśli nie przekroczysz roku nieobecności to większych problemów nie powinno być. Urzędnik na 100% się zapyta jak długo Ciebie nie było i czemu tak długo Ciebie nie było. Jeśli będziesz powtarzał ten motyw z rocznymi nieobecnościami to dość szybko będziesz miał problemy. Pamiętaj też że dochody z całego świata z 2023 podlegają zgłoszeniu i potencjalnie opodatkowaniu w USA. I że takie długie nieobecności wpłyną na Twoje możliwości odbycia procesu naturalizacji. Quote
Recommended Posts