Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, kzielu napisał:

ale tutaj to troche gra nie warta swieczki i wiecej z tym problemu bedzie niz to warte.

10 godzin temu, mcpear napisał:

Ja osobiście bym "olał"

No chyba faktycznie odpuszczę sobie, chociaż jeszcze trochę będę się musiała postresować (ze strony IRS: "Generally, the IRS can include returns filed within the last three years in an audit.").

Dzięki za rady.

Napisano (edytowane)

By uzyskać jakikolwiek Child Tax Credit, mysisz rozliczyc tax w usa. Przy rozliczaniu masz pytanie odnośnie Dependent by otrzymac child tax credit dziecko musi przebywać na terenie USA wiekszosc roku podatkowego, napisalas ze przebywa w pl wiec samo przez sie… dziecko sie nie kwalifikuje na child tax credit za 2023. 

Poprzednie lata byly na innych zasadach. 

Edytowane przez FunnyRedAngel
Napisano (edytowane)
4 hours ago, Xarthisius said:

Nie. Nie ma takiego wymogu. Jest wymog, ze dziecko musi mieszkac z Toba przez ponad 6 miesiecy, ale nie musi byc to w USA.

1. https://www.irs.gov/credits-deductions/individuals/child-tax-credit

Rozliczam sie w usa ostatnie 12 lat, z czego ostatnie 5 razem z dzieckiem. 
Ja patrze z perspektywy mieszkania na stale w usa. 

Edytowane przez FunnyRedAngel
Napisano
4 hours ago, FunnyRedAngel said:

Rozliczam sie w usa ostatnie 12 lat, z czego ostatnie 5 razem z dzieckiem. 
Ja patrze z perspektywy mieszkania na stale w usa. 

Nie bardzo rozumiem Twoj komentarz. Jak Twoja perspektywa wplywa na liste wymagan na stronie IRS? Ja co prawda, rozliczam sie w usa tylko ostatnie 10 lat, z czego ostatnie 7 z dziecmi, ale dalej nie widze tego wymogu, zeby dziecko (albo podatnik) musial przebywac w USA.