Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, 

mam pytanie odnośnie gwarancji na airpods, w PL kosztują 1100zł a USA na Bestbuy 700zł. Jak wygląda wtedy sprawa z gwarancją? Gdzieś przeczytałem że przy zakupie w Apple Store nie ma problemu, czy to prawda? I jak wygląda sytuacja przy zakupie z np. Bestbuy.

Posted (edited)
6 minut temu, mcpear napisał:

Tak

Super dzięki za pomoc, a jak wygląda sprawa z opłatami? Bo z tego co się orientuje to fabrycznie zapakowane dostana cło i dodatkowo VAT 23%. Jak można tego uniknąć? Rozpakować i wysłać bez pudełka? Wrzucić kabel słuchawki i gumki luzem? Czy rozfoliowanie wszystkiego i spakowanie w całość wystarczy?

Edited by WiktorqXX
Posted

Nie wiem. Najprościej to przewieźć jako bagaż podręczny. Z wysyłaniem widziałem na innych forach problem jest z deklarowaniem wartości. Jaką wartość zadeklarujesz? 700 zł? To pewnie ci oVATują niezależnie czy rozpakowane czy zapakowane. (Tam limit jest chyba 22 EUR). A jak zaniżysz wartość do np 10 EUR to istnieją firmy i ludzie się skarżą na takie przypadki, że paczka "ginie" i wypłacają ci 10 EUR. I tak źle i tak nie dobrze. Jakby to było proste przesłać towar zakupiony w amerykańskim bestbuy do Polski i ominąć VAT i opłaty celne to czemu by tego masowo ludzie nie robili? A jak zapłacisz VAT to cena staje się taka sama jak w Polsce (700zł + 30-50 dolarów za przesyłkę (ok 150 zl) + 23% x 850 (VAT się liczy od kosztów zakupu +kosztów transportu)). Poza tym cena w bestbuy - owe 700zl pewnie nie uwzględnia 7-10% podatku od sprzedaży. Podsumowując: jak będziesz na wakacjach lub z wizytą w USA to jak kupisz te słuchawki to pewnie je przewieziesz i twój zysk. Kupno zdalne, opłacenie transportu i przesyłki - to chyba skórka nie warta wyprawki.