Kukulka Napisano 17 Kwietnia 2024 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2024 (edytowane) Witam. Złożyłem wniosek o tzw. Biały paszport w grudniu 2023, po pobraniu odcisków wyjechałem do Polski. Czas oczekiwania na dokument to 16 miesięcy, tak pokazuje na rządowej stronie. Moje pytanie brzmi, czy gdy np. w grudniu 2024 będę chciał wrócić do USA ( nie mając jeszcze białego ) mogę mieć problemy na granicy i stracić green card?Czy pokazanie dokumentu, ze staram się o biały paszport mi pomoże ? Czy lepiej czekać na fizyczny dokument i wtedy na 100 % wjadę nawet po 16 miesiącach przebywania w PL? Edytowane 17 Kwietnia 2024 przez Kukulka Blad Cytuj
don123 Napisano 23 Kwietnia 2024 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2024 W dniu 17.04.2024 o 17:07, Kukulka napisał: Witam. Złożyłem wniosek o tzw. Biały paszport w grudniu 2023, po pobraniu odcisków wyjechałem do Polski. Czas oczekiwania na dokument to 16 miesięcy, tak pokazuje na rządowej stronie. Moje pytanie brzmi, czy gdy np. w grudniu 2024 będę chciał wrócić do USA ( nie mając jeszcze białego ) mogę mieć problemy na granicy i stracić green card?Czy pokazanie dokumentu, ze staram się o biały paszport mi pomoże ? Czy lepiej czekać na fizyczny dokument i wtedy na 100 % wjadę nawet po 16 miesiącach przebywania w PL? Bezpieczniej dla Ciebie byłoby przekroczyć granicę w 2024 czyli w okresie nie przekraczającym jednego roku. Cytuj
zaba15 Napisano 18 Czerwca 2024 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2024 W dniu 17.04.2024 o 17:07, Kukulka napisał: Witam. Złożyłem wniosek o tzw. Biały paszport w grudniu 2023, po pobraniu odcisków wyjechałem do Polski. Czas oczekiwania na dokument to 16 miesięcy, tak pokazuje na rządowej stronie. Moje pytanie brzmi, czy gdy np. w grudniu 2024 będę chciał wrócić do USA ( nie mając jeszcze białego ) mogę mieć problemy na granicy i stracić green card?Czy pokazanie dokumentu, ze staram się o biały paszport mi pomoże ? Czy lepiej czekać na fizyczny dokument i wtedy na 100 % wjadę nawet po 16 miesiącach przebywania w PL? Cześć, powiedz ile czasu trwała cała procedura tzn. ile musiałeś być w US od momentu złożenia wniosku do pobrania odcisków palców ? Cytuj
ElPacho83 Napisano 25 Czerwca 2024 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2024 W dniu 18.06.2024 o 12:01, zaba15 napisał: Cześć, powiedz ile czasu trwała cała procedura tzn. ile musiałeś być w US od momentu złożenia wniosku do pobrania odcisków palców ? Cała procedura jest prosta, wypełniasz kwestionariusz, wkładasz czek, wysyłasz. Ja od momenty wysłania do pobrania odcisków czekałem 3 tygodnie ( Illinois ). W połowie grudnia 2023 pobrali mi odciski i do dzisiaj czekam na biały paszport. Adresy wysyłki podałem w USA. Teraz siedzę w Polsce i zastanawiam się czy jak go otrzymam to będę mógł bezproblemowo wjechać do USA w okresie jego ważności. Cytuj
zaba15 Napisano 25 Czerwca 2024 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2024 11 godzin temu, ElPacho83 napisał: Cała procedura jest prosta, wypełniasz kwestionariusz, wkładasz czek, wysyłasz. Ja od momenty wysłania do pobrania odcisków czekałem 3 tygodnie ( Illinois ). W połowie grudnia 2023 pobrali mi odciski i do dzisiaj czekam na biały paszport. Adresy wysyłki podałem w USA. Teraz siedzę w Polsce i zastanawiam się czy jak go otrzymam to będę mógł bezproblemowo wjechać do USA w okresie jego ważności. Rozumiem, że wypełniam osobny wniosek dla siebie i żony. Koszt 2x630 dolarów tak ? Cytuj
andyopole Napisano 26 Czerwca 2024 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2024 8 godzin temu, zaba15 napisał: Rozumiem, że wypełniam osobny wniosek dla siebie i żony. Koszt 2x630 dolarów tak ? Za "moich" czasów. (15 lat temu) ten papier był chyba za darmo. Cytuj
ElPacho83 Napisano 26 Czerwca 2024 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2024 19 godzin temu, zaba15 napisał: Rozumiem, że wypełniam osobny wniosek dla siebie i żony. Koszt 2x630 dolarów tak ? Tak, za każdy wniosek płacisz. Nie są to tanie rzeczy. Cytuj
don123 Napisano Poniedziałek o 11:42 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 11:42 Hey tak sie zastanawiam czy coś sie zmieniło odnośnie wjazdu do US na biały paszport, bo własnie sie wybieram po ponad półtora roku poza US. Czy polityka Trumpa nie zaostrzyła czegoś w tym temacie, czy mam sie obawiać ? Cytuj
Xarthisius Napisano Poniedziałek o 20:03 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 20:03 8 hours ago, don123 said: Hey tak sie zastanawiam czy coś sie zmieniło odnośnie wjazdu do US na biały paszport, bo własnie sie wybieram po ponad półtora roku poza US. Czy polityka Trumpa nie zaostrzyła czegoś w tym temacie, czy mam sie obawiać ? Nic mi sie nie obilo o uszy, zeby nagle przestali respektowac Advanced Parole. Jak wszystko Ci sie zgadza z datami, to nie powinno byc problemow. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi