Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czy ktoś mógłby pomóc bądź dać namiar, gdzie uzyskać pomoc, nawet odpłatną, odnośnie przygotowania do spotkania w ambasadzie? Nie wiem dokładnie, jakie dokumenty, gdzie lekarze i czy coś po otrzymaniu maila z datą wizyty muszę zrobić

Dziękuję!

Napisano (edytowane)
8 minutes ago, hejtukasia said:

Czy ktoś mógłby pomóc bądź dać namiar, gdzie uzyskać pomoc, nawet odpłatną, odnośnie przygotowania do spotkania w ambasadzie? Nie wiem dokładnie, jakie dokumenty, gdzie lekarze i czy coś po otrzymaniu maila z datą wizyty muszę zrobić

Dziękuję!

https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/immigrant-visas-pl/diversity-visa-program-pl/

Na tej stronie znajdziesz dokumenty jakie potrzebujesz przygotowac. Sa rowniez informacje na temat badan lekarskich i lekarzy pracujacych z ambasada..

Edytowane przez Roelka v.2
  • Dziękuję! 1
Napisano
25 minutes ago, Roelka v.2 said:

https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/immigrant-visas-pl/diversity-visa-program-pl/

Na tej stronie znajdziesz dokumenty jakie potrzebujesz przygotowac. Sa rowniez informacje na temat badan lekarskich i lekarzy pracujacych z ambasada..

dzięki wielkie za link! :) 

1. Czy te dokumenty muszą być przetłumaczone na angielski? Jak  zaświadczenie o niekaralności?

2. Czy muszę się zarejestrować na  https://portal.ustraveldocs.com? I jeśli tak to w mailing address podać mój adres w PL czy taki, co podałam w DS-260 (ambasada w Chicago)?

3. Wizytę mam w Warszawie, mam do niej spory kawałek - więc lepiej jechać na 2 dni żeby zrobić badania lekarskie i potem na wizytę czy uda się uwinąć to w 3/4 dni przed wizytą?

4. Skąd wziąć te dokumenty z informacją o odbiorze paszportu UID?

5. Na tej oficjalnej stronie z krokami, co robić jest, żeby wysłać kopie paszportu z danymi do KCC, to prawda? Na ich maila czy jak?

6. Odnośnie dokumentów finansowych, mam mieć jakiś papier z banku? 90% pieniędzy mam w gotówce i na banku ochłapy jedynie :(

Napisano (edytowane)
33 minutes ago, hejtukasia said:

dzięki wielkie za link! :) 

1. Czy te dokumenty muszą być przetłumaczone na angielski? Jak  zaświadczenie o niekaralności?

2. Czy muszę się zarejestrować na  https://portal.ustraveldocs.com? I jeśli tak to w mailing address podać mój adres w PL czy taki, co podałam w DS-260 (ambasada w Chicago)?

3. Wizytę mam w Warszawie, mam do niej spory kawałek - więc lepiej jechać na 2 dni żeby zrobić badania lekarskie i potem na wizytę czy uda się uwinąć to w 3/4 dni przed wizytą?

4. Skąd wziąć te dokumenty z informacją o odbiorze paszportu UID?

5. Na tej oficjalnej stronie z krokami, co robić jest, żeby wysłać kopie paszportu z danymi do KCC, to prawda? Na ich maila czy jak?

6. Odnośnie dokumentów finansowych, mam mieć jakiś papier z banku? 90% pieniędzy mam w gotówce i na banku ochłapy jedynie :(

1. Na stronie, ktora zalinkowala @Roelka v.2 jest odpowiedz na to pytanie. W zakladce/harmonijce "Lista Dokumentów Wymaganych od Uczestników Loterii Wizowej DV" na samym dole. Co do zaswiadczenia z KRK patrz np. pierwszy post tego watku i ostatnie pytanie/odpowiedz.
  2. Again, na stronie zalinkowanej jest napisane czy musisz. Boldem. W dedykowanym podrozdziale. Adres pod ktorym odbierzesz paszport w Polsce.
  3. Zadzwon do lekarza i dowiedz sie jakie sa terminy.
  4. Ze strony o ktorej myslisz czy sie zarejestrowac czy nie.
  5. Nie, to jest nieaktualne.
  6. Jest to zalecane, ale nieobowiazkowe. Szczegolnie jak nie masz zadnych oszczednosci...

Polecam ten watek: https://forum.usa.info.pl/topic/27963-dla-mających-termin-w-ambasadzie/?do=getNewComment

Edytowane przez Xarthisius
  • Like 1
  • Upvote 2
Napisano (edytowane)

Chciałam się upewnić jeśli chodzi o paszport… w zgłoszeniu do loterii i w DS260 używałam mojego obecnego paszportu ale złożyłam wniosek o nowy paszport, mając na względzie wymagania Ambasady, że paszport powinien być ważny conajmniej 60 dni od daty upływu ważności wizy i poradami, ze wygodniej w Polsce jeszcze wyrobić paszport niż później w USA. Pytanie jest takie, czy muszę wykonać jakieś dodatkowe czynności i zgłosić w Ambasadzie nowy numer paszportu przed wizytą? Czy wystarczy zarejestrować odbiór paszportu z danymi nowego dokumentu na stronie www.ustraveldocs.com/pl przed wizytą i na rozmowie w Ambasadzie pokazać dwa paszporty?

Edytowane przez sobota
Napisano

Dzień dobry! 

Zaczynamy się powoli gubić w chaotycznej amerykańskiej rzeczywistości administracyjnej, ponieważ wciąż dostajemy sprzeczne informacje od różnych instytucji. Może więc ktoś z Państwa miał podobny przypadek lub zna kogoś, kto mógłby coś doradzić. 

Zostaliśmy wylosowani w loterii, mieszkając już w USA (wiza L1 i L2). Po wypełnieniu DS-260 dostaliśmy informację, żeby skontaktować się z lokalnym USCIS Field Office, żeby umówić się na spotkanie. Nieco nas to zdziwiło, bo standardowo powinniśmy czekać na maila z zaproszeniem, jednak niczego konkretnego nie mogliśmy się dowiedzieć od Kentucky Consular Center, więc w końcu skontaktowaliśmy się z USCIS. Nic z tego jednak nie wynikło, bo nie wiedzieli tam nawet czym jest DV Program, więc wróciliśmy do czekania. 

I dostaliśmy maila z informację, że możemy dokonać adjustment of status, powinniśmy zapłacić $330 od osoby i znów, że powinniśmy się skontaktować z USCIS. Ale o spotkaniu dalej cisza... USCIS każe nam wypełnić I-485, jednak nie bardzo mi się to zgadza, bo ten wniosek jest raczej dla osób starających się o zieloną kartę tradycyjną drogą, ale już sama nie wiem. Zresztą nie bardzo już ufam USCIS jako że wciąż nie bardzo mogliśmy się dogadać w sprawie loterii.

Nasz numer to 25..., więc raczej powinniśmy spokojnie zaczekać, ale jako że jesteśmy już w Stanach, może to się odbywa na innych zasadach?

Czy ktoś z Państwa ma może jakieś wskazówki?