Domin95 Napisano 22 Września Zgłoś Napisano 22 Września Witam , jestem nowym użytkownikiem forum od niedawna obserwuje posty na stronie .Jestem na sponsorowaniu pracowniczym do USA ,aktualnie znajduje się w Polsce mam sponsora w Chicago praca jako plumber . Na biuletynie to other workers i oczekuje na employment based final action. Moja priority data to 07/28/2022 .DS-260 completed on 09 Feb 2024 . Papiery składałem razem z Żoną sprawy idą równolegle .mamy otrzymać razem zielone karty . Chciałem się dopytać mianowicie wszystkich szanownych użytkowników dlaczego tak długo czeka się na te interview wszędzie po internecie pisze że sprawa sponsorowania jak masz dobrego sponsora i adwokata przebiega bardzo szybko ,że zamyka się w 2 latach a tu w tym biuletynie taki martwy punkt na tą rozmowę . Zauważyłem że od 6 miesięcy teraz biuletyn przesunął się zaledwie od 3 miesiące .Może ktoś znalazł się w podobnej sytuacji i mógł by mi coś powiedzieć jak to się finalizuje i jak wygląda to dla człowieka który zakończył sponsorowanie pozytywnie i w jakim czasie . Cytuj
ciucma102 Napisano 22 Września Zgłoś Napisano 22 Września Jakoś sponsora bądź prawnika nie ma nic wspólnego z czasem oczekiwania. Terminy są tak długie gdyż zostały wydłużone najpierw przez covid a następnie wojnę na Ukrainie. Aktualnie cały proces trwa 4-5 lat Cytuj
mcpear Napisano 22 Września Zgłoś Napisano 22 Września Jest ograniczona liczba zielonych kart w każdej z kategorii a do tego w niektórych kategoriach jest znacząco więcej wniosków niż zielonych kart. Co oznacza że w niektórych kategoriach trzeba długo czekać. Zielona karta pracownicza zielonej karcie pracowniczej nie jest równa. Ty aplikujesz jak rozumiem w kategorii EB-3 i w podkategorii "Other workers" (EW) - to jest kategoria gdzie dość łatwo spełnić kryteria. Takich wiz rząd Stanów Zjednoczonych wydaje 10 tysięcy rocznie (dla porównania wiz z loterii jest 55 tysięcy). W roku fiskalnym 2024 wyczerpali już wszystkie wizy (https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/annual-limit-eb3-ew.html) - tak więc do 1 października 2024 kolejka się nie przesunie. Wg Visa bulletinu na szczycie kolejki są petycje z grudnia 2020. Czyli jak dobrze licząc 20 miesięcy wniosków czeka w kolejce przed Tobą. Jeśli jest ich więcej niż roczny limit wiz to może się okazać że w przyszłym roku fiskalnym też nie dostaniesz wizy. Jak kolejka się posuwa możesz monitorować przez visa bulletin Cytuj
Domin95 Napisano 23 Września Autor Zgłoś Napisano 23 Września Można jakoś zobaczyć ilość zarejestrowanych chętnych na wizę w mojej kategorii ? wtedy może mógł bym jakoś w przybliżeniu obliczyć mniej więcej kiedy będzie moja kolej Cytuj
Xarthisius Napisano 24 Września Zgłoś Napisano 24 Września (edytowane) 2 hours ago, Domin95 said: Można jakoś zobaczyć ilość zarejestrowanych chętnych na wizę w mojej kategorii ? wtedy może mógł bym jakoś w przybliżeniu obliczyć mniej więcej kiedy będzie moja kolej Nie, czasem takie dane sa dostepne w sprawach sadowych, ale sam z siebie DOS nie publikuje backlogu poszczegolnych ambasad. W ogolnosci ile osob z zatwierdzonym I-140 czeka na wize masz tu: https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/data/eb_i140_i360_i526_performancedata_fy2024_q3.xlsx Edytowane 24 Września przez Xarthisius Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi