Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie. Chcę wybrać się do Australii do rodziny na wakacje. Problem w tym, że w 2014 roku straciłem prawo jazdy za jazdę po alkoholu na 2 lata i otrzymalem karę grzywny. ( kara minęła, zrobiłem prawo jazdy ponownie, w zaświadczenie o niekaralności nie powinny być to już widoczne) 

Moje pytanie : co wpisać przy pytaniu?

"Have you ever been convicted of an offence in any country (including any conviction which is now removed from official records)? - Czy kiedykolwiek zostałeś skazany za przestępstwo w jakimkolwiek kraju (włącznie z jakimkolwiek skazaniem, które zostało teraz usunięte z oficjalnych rejestrów)? NO - Nie YES - Tak 

Czy, mogę mieć przez to problem z otrzymaniem wizy? 

Wiem, że to grupa o wizach do USA, ale może ktoś pomoże. 

Pozdrawiam 

Napisano
2 hours ago, Czaku92 said:

Witam, mam pytanie. Chcę wybrać się do Australii do rodziny na wakacje. Problem w tym, że w 2014 roku straciłem prawo jazdy za jazdę po alkoholu na 2 lata i otrzymalem karę grzywny. ( kara minęła, zrobiłem prawo jazdy ponownie, w zaświadczenie o niekaralności nie powinny być to już widoczne) 

Moje pytanie : co wpisać przy pytaniu?

"Have you ever been convicted of an offence in any country (including any conviction which is now removed from official records)? - Czy kiedykolwiek zostałeś skazany za przestępstwo w jakimkolwiek kraju (włącznie z jakimkolwiek skazaniem, które zostało teraz usunięte z oficjalnych rejestrów)? NO - Nie YES - Tak 

Czy, mogę mieć przez to problem z otrzymaniem wizy? 

Wiem, że to grupa o wizach do USA, ale może ktoś pomoże. 

Pozdrawiam 

Nikt tutaj raczej Ci nie doradzi abyś kłamał i ja również. Gdybyś miał pewność że oni nie będą mieli wglądu do tego to mógłbyś spróbować a tak to sam sobie zaszkodzisz. Jeżeli odmówią Ci bo skłamałeś to raczej możesz się już pożegnać z Australią na zawsze ale poczekaj na opinie innych

Napisano

Kudos dla Australijczykow, ze w przeciwienstwie do Amerykanow, maja explicite napisane o tym, ze zatarcie/przedawnienie ich nie obchodzi...

@Czaku92 pytanie w takiej formie raczej w Twojej sytuacji nie powinno budzic zadnych watpliwosci co do odpowiedzi. Nie znam australijskiego prawa, ale zakladam ze podobnie jak w USA, klamanie na wnioskach wizowych traktowane jest jako przestepstwo imigracyjne.

Napisano

Witam, nie zamierzam kłamać, chcę napisać prawdę. Miałem bardziej na myśli co napisać w wyjaśnieniu i czy będę musiał jakieś dokumenty dołączyć. 

Już jednak wiem, że muszę dołączyć zaświadczenie o niekaralności. I mam kolejne pytanie, czy musi być ono przetłumaczone na język angielski? 

Napisano (edytowane)
3 hours ago, MiL999 said:

Ale czy zabrane prawo jazdy i grzywna do tego się wlicza? Nie wydaje mi się.

Nie da sie dostac kary grzywny bez wyroku sadu (conviction) AFAIK. Jedyny niuans o ktorym mozna dyskutowac to czy bylo to wykroczenie (misdemeanor) czy przestepstwo (offence), pod warunkiem ze to sie tak samo nazywa w AUS. Rozumiem, ze OP zna szczegoly wlasnej sprawy...

Update: Wroc. Glupoty pisze. Przestepstwo to jest felony, a offence to worek do ktorego wszystko wpada: zarowno misdemeanor, felony jak i crime. Takze wszystko sie wlicza... Disclosure: nomenklatura z USA, nie wiem jak jest w AUS.

Tak to jest jak sie odpowiada na posty przed poranna kawa...

Edytowane przez Xarthisius
Napisano
4 hours ago, MiL999 said:

W Polsce póki co jazda do 0.5 promila jest wykroczeniem, więc takie analizowanie nie ma sensu.

Ominales szerokim lukiem moja wypowiedz gdzie pisze, ze wykroczenie to tez offence... Jak nie wierzysz to sobie zgooglaj.

Napisano
On 10/5/2024 at 2:31 AM, Czaku92 said:

Witam, nie zamierzam kłamać, chcę napisać prawdę. Miałem bardziej na myśli co napisać w wyjaśnieniu i czy będę musiał jakieś dokumenty dołączyć. 

Już jednak wiem, że muszę dołączyć zaświadczenie o niekaralności. I mam kolejne pytanie, czy musi być ono przetłumaczone na język angielski? 

Tak, musi.

Australia jest bardzo restrykcyjna. Znam przypadek, że chłopak zapomniał, że kiedyś została mu odmówiona wiza w innym kraju (nawet nie w Australii) i tego nie wpisał do australijskiego formularza, gdzie było akurat takie pytanie. Był na wizie studenckiej i w środku kursu w szkole w Australii. Wracał z przerwy świątecznej. Na lotnisku go przechwycili i powiadomili go o anulowaniu wizy z powodu poświadczenia nieprawdy. Ban na trzy lata.  W Australii nie ma żartów.

Napisano
22 hours ago, Xarthisius said:

Ominales szerokim lukiem moja wypowiedz gdzie pisze, ze wykroczenie to tez offence... Jak nie wierzysz to sobie zgooglaj.

Czyli mandaty za złe parkowanie też należałoby do tego zaliczyć. Dlatego należy do tego podejść z rozsądkiem.