Mareczek14 Posted June 25, 2024 Report Posted June 25, 2024 Witam, mam pytanie, a mianowicie co by sie stało gdyby tak ktoś pojechał do stanów jako turysta a zostałby na dłużej? co za to grozi i czy ktoś z was próbował tak zamieszkać na stałe? 2 Quote
Roelka v.2 Posted June 25, 2024 Report Posted June 25, 2024 Jeśli przesiedzisz dozwolony pobyt na wizie B2 to zostajesz oficjalnie nielegalnym imigrantem. To już samo w sobie jest przestępstwem federalnym. Jak cię złapią to zostaniesz postawiony przed sądem i w końcu odesłany do domu. I zapewne dostaniesz dożywotni zakaz wjazdu do US. W US żyje wielu nielegalnych. Jeśli będziesz jednym z nich to nigdy nie znajdziesz legalnej pracy. Nie będziesz miał również dostępu do ubezpieczeń zdrowotnych. W wielu Stanach nie będziesz w stanie legalnie prowadzić pojazdów. Z kwestia wynajmu mieszkania też może być ciężko. Tak jak powiedziałam, niektórzy tak życia w USA. I są w ciągłym strachu ze zostaną wykryci i odesłani do swoich krajów. Quality of life nielegalnych imigrantow ogólnie za wysokie nie jest. Aha. Na tym forum nikt ci nie doradzi jak żyć nielegalnie i łamać prawo w US. Quote
Mareczek14 Posted June 25, 2024 Author Report Posted June 25, 2024 Oczywiście że nie mam zamiaru tak żyć , to tylko tak z ciekawości, dzięki za odpowiedź Quote
Grzegorz 344 Posted August 2, 2024 Report Posted August 2, 2024 (edited) Dzień dobry mam pytanie Przebywałem w USA od 2004-2009 rczy na chwilę obecną mogę poleciec ponownie? edit: nie dubluj postow zawierajacych to samo pytanie, prosze. Edited August 2, 2024 by andyopole Zbedne powielanie postow. Quote
mcpear Posted August 2, 2024 Report Posted August 2, 2024 Jako kto? Masz wizę? Wylosowałeś zieloną kartę? Autoryzacji ESTA raczej nie dostaniesz 1 Quote
Karol13 Posted October 9, 2024 Report Posted October 9, 2024 Witam mam pytanie. Wyjechałem do USA na Escie w 2023 11 Listopada dostałem wize w paszporcie na 90 dni po tym czasie jeszcze przesiedzałem 5 miesięcy i wróciłem do Polski 1 Lipca. Este mam ważna do Padziernika 2025 Chciał bym jeszcze raz pojechać do stanów...Na jak długo mam zakaz wjazdu ? Quote
Karol13 Posted October 9, 2024 Report Posted October 9, 2024 (edited) Witam mam pytanie. Wyjechałem do USA na Escie w 2023 - 11 Listopada dostałem wizę w paszporcie na 90 dni po tym czasie jeszcze przesiedzałem 5 miesięcy oczywiście pracowałem, placielem podatek ,mam nr Tax ubezpieczenie i prawo jazdy amerykańsie ...musiałem wrócić sprawy rodzinne ,więc w Polsce 1 Lipca 2024 wylondiwałem . Dodam że nie przekroczyłem 180 dni Od dnia zakonczenia mojej wizy wiec moge sie ubiegac o zielona kartę Esta jescze wazna do 2025roku Chciał bym jeszcze raz pojechać do stanów...Na jak długo mam zakaz wjazdu ? Czy mnie nie zawrócą na granicy ?? Oczywiście staraie sie teraz o zieloną kartę żółw zobaczymy jak to będzie. Edited October 9, 2024 by Karol13 Quote
Roelka v.2 Posted October 9, 2024 Report Posted October 9, 2024 Nie masz zakazu wjazdu. Ale twoja ESTA jest juz nie wazna. Musisz wystapic o nowa ESTA ( i dodac informacje o nielegalnym pobycie) lub wystapic o wize turystyczna Generalnie szanse na kolejny wyjazd masz bliskie 0. Quote
Roelka v.2 Posted October 9, 2024 Report Posted October 9, 2024 Just ci odpowiedzialam w innym watku, ale sie powtorze. Nie masz zakazu wjazdu. Ale twoja ESTA jest juz nie wazna. Musisz wystapic o nowa ESTA ( i dodac informacje o nielegalnym pobycie) lub wystapic o wize turystyczna Generalnie szanse na kolejny wyjazd masz bliskie 0. Masz jakies 99.9% na bycie zawroconym na granicy wedlug mnie. Jesli w ogole dostaniesz wize B2. To ze "oczywiscie pracowales" znaczy, ze zlamales prawo wizowe.... Quote
Karol13 Posted October 9, 2024 Report Posted October 9, 2024 (edited) Na jak długo taki moge dostać zakaz ? Ogólnie jak wchodzię na aplikacji Esta po wpisaniu swych danych wyskakuje że mogę jechać... Edited October 9, 2024 by Karol13 Quote
Recommended Posts