Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, wiem że temat przewijał się niejako tutaj już kilka razy, natomiast nie znalazłem dokładnie mojego przypadku. 

Planuję podróż do USA w 2025, ale już przy wypełanianiu ESTA pojawiły się schody. W 2013 roku dostałem wyrok 500zł grzywny za posiadanie marihuany w bardzo niewielkiej ilości - poniżej 1g. 

Zgodnie z tym co widziałem, mimo zatarcia wyroku, nie mogę na formularzu ESTA zaznaczyć 'NIE' przy pytaniu o przestępstwa związane z narkotykami, ponieważ zatarcie nie funkcjonuje w rozumieniu prawa USA. Logicznym krokiem byłoby więc złożyć wniosek o wizę i wytłumaczyć się z wyroku w konsulacie. 

Natomiast przeczytałem też, że z wyrokiem, mam właściwie status 'inadmissible', i zanim mógłbym dostać wizę, musiałbym złożyć dość skomplikowany i kosztowny wniosek o uchylenie tego statusu (możliwość tylko dzięki temu, że było to mniej niż 30g). Niestety kolejnym problemem jest to, że aby w ogóle móc złożyć taki wniosek, od wyroku musi minąć 15 lat, co w moim przypadku jeszcze nie zaszło. Takie informacje znalazłem w każdym razie na https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM030204.html

W związku mam parę pytań i może ktoś kto był w podobnej sytuacji będzie w stanie odpowiedzieć:
- czy mimo reguł które wymieniłem powyżej, jest szansa, że gdy złożę wniosek o wizę i wytłumaczę sytuację z konsulacie, podając zaświadczenie o niekaralności, wyciąg z akt i dokumenty potwierdzające moją 'rehabilitację' to konsul przyzna mi wizę? Czy jest w tej kwestii jakikolwiek margines, czy zasady to zasady i nie ma szans? 
- czy do złożenia wniosku o uchylenie statusu inadmissible faktycznie musi upłynąć 15 lat? 

Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia albo rady to chętnie je przyjme :) 

Posted
1 hour ago, cucumbesom3 said:

- czy mimo reguł które wymieniłem powyżej, jest szansa, że gdy złożę wniosek o wizę i wytłumaczę sytuację z konsulacie, podając zaświadczenie o niekaralności, wyciąg z akt i dokumenty potwierdzające moją 'rehabilitację' to konsul przyzna mi wizę? Czy jest w tej kwestii jakikolwiek margines, czy zasady to zasady i nie ma szans? 
- czy do złożenia wniosku o uchylenie statusu inadmissible faktycznie musi upłynąć 15 lat?

Tu nie ma chyba marginesu na dobrą wolę konsula. Są wpisane w ustawę reguły kiedy wolno przydzielić waiver i kiedy nie wolno wydać wizy. Link do ustawy przytoczyłeś. To nie jest zbiór "sugestii" dla konsula ale ustawa będąca źródłem prawa. A w tym 2013 jak ten czyn popełniałeś miałeś więcej niż 18 lat??, bo jak mniej to tam jest paragraf dotyczący "juvenile" i przy jednym wykroczeniu wizę powinni ci przyznać