Wilma Napisano 18 Marca Zgłoś Napisano 18 Marca Muszę wyrobić numer ITIN , w tym celu konieczna jest wysyłka paszportu do IRS w USA. Jak najbezpieczniej wysłać paszport to USA , może ktoś na forum przerabiał już tą procedure. Cytuj
mcpear Napisano 18 Marca Zgłoś Napisano 18 Marca Chyba nigdy w życiu nie wysłałbym oryginalnego paszportu do IRS. Szansa że zginie w drodze powrotnej jest niezerowa. Obojętnie jak bezpiecznie go wyślesz oni odeśłą go tobie zwykłym listem. Można uzyć ceryfikowanego agenta, którzy odbierze dokumenty, potwierdzi je i odda ci paszport natychmiast. Lista takowych w USA i za granicą znajduje się tutaj: https://www.irs.gov/tin/itin/itin-acceptance-agents Jak przyjechałem do USA musiałem wyrobić ITIN dla moich dzieci bo musiały mieć ten numer abym mógł użyć ulgi podatkowej na dzieci. Użyłem właśnie drogi z wykorzystaniem "acceptance agent" Cytuj
Wilma Napisano Poniedziałek o 11:40 Autor Zgłoś Napisano Poniedziałek o 11:40 Problem jest taki że w wykazie Acceptance agents nie ma Polski , najbliższy jest w Czechach.. Kontaktowałam sie z Polskim prawnikiem, który obsługuje tego typu sprawy i twierdzi że to jest najskuteczniejsza i najszybsza droga na uzyskanie numeru ITIN z Polski, wysyłka paszportu do IRS, ale tak jak piszesz odeślą paszport zwykła pocztą i nie ma gwarancji, że nie zaginie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi