Jump to content

Recommended Posts

Posted

Muszę wyrobić numer ITIN ,  w tym celu konieczna jest wysyłka paszportu do IRS w USA. Jak najbezpieczniej wysłać paszport to USA , może ktoś na forum przerabiał już tą procedure.

Posted

Chyba nigdy w życiu nie wysłałbym oryginalnego paszportu do IRS. Szansa że zginie w drodze powrotnej jest niezerowa. Obojętnie jak bezpiecznie go wyślesz oni odeśłą go tobie zwykłym listem. Można uzyć ceryfikowanego agenta, którzy odbierze dokumenty, potwierdzi je i odda ci paszport natychmiast. Lista takowych w USA i za granicą znajduje się tutaj: https://www.irs.gov/tin/itin/itin-acceptance-agents

Jak przyjechałem do USA musiałem wyrobić ITIN dla moich dzieci bo musiały mieć ten numer abym mógł użyć ulgi podatkowej na dzieci. Użyłem właśnie drogi z wykorzystaniem "acceptance agent"

Posted

Problem jest taki że w wykazie Acceptance agents nie ma Polski , najbliższy jest w Czechach.. Kontaktowałam sie z Polskim prawnikiem, który obsługuje tego typu sprawy i twierdzi  że to jest najskuteczniejsza  i najszybsza droga na uzyskanie numeru ITIN z Polski, wysyłka paszportu do IRS, ale tak jak piszesz odeślą paszport zwykła pocztą i nie ma gwarancji, że nie zaginie.

• 7 months later...
Posted

Mam taki problem, już dwukrotnie IRS odrzucił mój wniosek o ITIN więc muszę skorzystać z pomocy Certified Acceptance Agent. Ma ktoś z Was może  jakiegoś agenta bądż firmę, która się tym zajmuje i jest godna polecenia?